Det parlamentariske ultrahøjre på fremmarch

Sverige er vågnet op til en ny parlamentarisk situation med Sverigedemokraterna i Riksdagen.  Det yderste parlamentariske højre er styrket i Norden.

Kommunistisk Politik 19, 2010

Sverigedemokraterna henvendte sig direkte til ungdommen i deres valgkamp (Foto: KP)

Sverigedemokraterna henvendte sig direkte til ungdommen i deres valgkamp (Foto: KP)

Det store flertal af svenskere har psykiske tømmermænd efter valget til Riksdagen, der gav Mona Sahlins socialdemokrater deres dårligste valg i hundrede år og sendte det fremmedfjendske parti Sverigedemokraterna i Riksdagen med 20 mandater og 5,7 pct. af stemmerne. Ved det samtidige kommunalvalg mere end fordobledes mandattallet, fra 280 mandater i 144 kommuner i 2006 til 609 mandater i 247 kommuner i 2010.

Det var et chok, eftersom hele det svenske establishment, fra regering til toneangivende medier, søgte at isolere partiet og endnu engang holde det ude af Riksdagen. Men meget stærke kræfter virker samtidig både åbent og skjult for at sikre partiet succes.

Resultatet blev mødt med antiracistiske protester og demonstrationer.

Med Sverigedemokraternas indmarch i det svenske parlament, og tilmed i en potentiel nøglerolle, idet Frederik Reinfeldts borgerlige regeringskoalition Alliancen ikke opnåede et flertal, er partier fra den yderste parlamentariske højrefløj solidt placeret i de nordiske landes parlamenter.

Det er ikke første gang i nyere tid, at et fremmedfjendsk højreparti har siddet i den svenske riksdag. Men det har ikke holdt længe. Med Sverigedemokraterna kan det blive anderledes, dels fordi de har en meget stærk vind fra populistiske højrepartier i hele EU og ultrahøjrestrømninger i USA i ryggen og dels fordi partiets nuværende kerne med Jimmie Åkesson (formand siden 2005) i spidsen har lært af tidligere tiders kiks og bevidst søger at kopiere succes’en Dansk Folkeparti i politik, stil og taktik.

Og med Sverigedemokraterna i parlamentet er det yderste parlamentariske højre repræsenteret i hele Norden.

Dansk recept

Det er en gruppe tidligere studerende ved universitetet i Lund , hvor Åkesson læste statsvidenskab, der fik renset ud i Sverigesdemokraternas synlige rødder i den gamle svenske nazisme og den mest ekstreme højrefløj, indbefattet et partisymbol lånt fra det britiske National Front.  Partiet blev stiftet i 1988 af folk med en fortid i racistiske og nazistiske organisationer og fik ved Riksdagsvalget  samme år blot 1118 stemmer.

Kombinationen af fremmedfjendskhed, social demagogi og EU-kritik har virket. Sverigedemokraterna gør sig især i Sydsverige, og står stærkest i Skåne, med den gamle danske landsdels traditionelle modstand mod centralmagten i Stockholm og en social og erhvervsstruktur, der i meget ligner den danske.

Udover en målretning i forhold til pensionister har Sverigesdemokraterne også haft held til at vinde opslutning blandt unge, ikke mindst arbejdsløse unge, der er hårdt ramt af krisen. I nogle skolevalg i Skåne har de opnået omkring en fjerdedel af stemmerne.

Valgtømmermænd

Valget har udløst en parlamentarisk krise i Sverige. Regeringsalliancen og dens partier gik samlet tilbage, alle bortset fra Reinfeldts parti mistede stemmer og mandater.

Derfor har den svenske statsminister bejlet kraftigt til Miljöpartiet MP, som gik til valg  som alternativ regeringsblok sammen med Socialdemokraterne og Venstrepartiet, og som gik frem ved valget. Det har imidlertid afvist frieriet. I stedet forlyder det, at der skulle foreligge en aftale bag lukkede døre mellem Reinfeldt og Mona Sahlins tabende socialdemokrati om et samarbejde, der skulle holde Sverigesdemokraterna uden for døren.

Vi får se – for de borgerlige partiers standhaftighed med hensyn til at holde det parlamentariske ultrahøjre uden for indflydelse andre steder i EU har ikke været langtidsholdbar.

Særlig kraftige er valgtømmermændene hos socialdemokraterne, der har nedsat en kommission for at finde ud af, hvad der gik galt ved valget, og i Venstrepartiet, der som det danske SF har slugt mange kameler og galopperet til højre ved udsigten til at blive regeringspartner.

Kombinationen af de to partier og Miljöpartiet så stærk ud på papiret – men Reinfeldts relative succes med at tackle den økonomiske krise og Sverigedemokraternas fremgang stak en kæp i hjulet for deres drømme.

Se også
Tungen på den parlamentariske vægtskål

Netavisen 29. september 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne