Den internationale boykotbevægelse styrkes

Israel er for alvor begyndt at kunne mærke den internationale boykot bevægelse (Global BDS-Movement) Den får også støtte i Israel selv og bekæmpes voldsomt af den globalt miskrediterede regering som ’antisemitisk’, mens samme regering af FN-rapport anklages for forbrydelser mod international lov

Kommunistisk Politik 18, 2010
Opdateret

Sydafrikanske arbejdere kræver sanktioner mod Apartheid-Israel
Sydafrikanske arbejdere kræver sanktioner mod Apartheid-Israel

Den israelske premierminister Netanyahu har i stærke vendinger fordømt en gruppe skuespillere og andre prominente kunstnere, der i en udtalelse har erklæret, at de ikke vil optræde ved åbningen af et nyt kulturcenter i bosættelsen Ariel på den besatte Vestbred.

 ”Israel er målet for en international delegitimeringskampagne”, erklærede Netanyahu på et regeringsmøde med henvisning til den internationale bevægelse for økonomisk boykot og boykot af kulturelt og akademisk samarbejde – og den israelske stat skal ikke understøtte boykot-bestræbelser i landet selv, erklærede han. Kultur- og sportsminister Limor Livnat erklærede, at skuespillernes boykot ’ville rive det israelske samfund i stykker’.

Den stadig mere udbredte forståelse af det zionistiske Israel som en apartheidstat i slægt med den sydafrikanske er en vigtig drivkraft i Boykot-bevægelsen.

I en artikel i det israelske dagblad Ha’aretz skriver Nehemia Shtrasler efter omtale af skuespillernes boykot:

”Der er en anden boykot, en international, der vokser i styrke – en økonomisk boykot … de beørte beløb er ikke store, men deres internationale betydning er enorm.”

Han siger videre:

”Den anti-israelske bølge rejste sig i sammenhæng med Operation Cast Lead, da verden så Israel tæppebombe Gaza på live-TV. Ingen pr-maskine kunne forklare hundreder af børns død og den skærende fattigdom, der har ramt et folk, der har været under blokade i årevis. De fik ikke engang lov til at importere skruer til at bygge skoleborde. Så kom ’Skib-til-Gaza’, fuldt udrustet med prominente fredsaktivister, som endte med ni døde, hvad der hældte benzin på bålet.

Men under vreden mod Israel findes der skuffelse. Siden statens oprettelse, og også før det, har vi forlangt særlige betingelser af verden. Vi spillede på deres skyldfølelse, for ikke at gøre noget, da seks millioner jøder blev myrdet …

Men så kom besættelsen, som forvandlede os til den onde Goliat, den grusomme undertrykker, en plet på nationerne.  Og nu betaler vi prisen for at fremstille os som de retfærdige og skaber skuffelsesboykot.’

Den israelske stat frygter simpelthen den internationale Boykot Israel-bevægelse. Derfor forsøger man med mange midler at få den stemplet som anti-semitisk, som en fortsættelse af det nazistiske jødehad. I Danmark har den tidligere jødefjendske, nu muslimfjendske avis Jyllandsposten været ude med dette stempel. Formentlig barsles der også her med planer om at trække Boykot Israel-aktivister i retten, anklaget for antisemitisme.

Det skete for nyligt i England, hvor aktivisterne blev frikendt, og nu er der gang i en fransk retssag af tilsvarende kaliber. Der er intet hold i den, for Boykot Israel-bevægelsen er en politisk bevægelse mod menneskerettighedskrænkelser, besættelse og undertrykkelse af et helt folk. Det har intet med antisemitisme at gøre.

En netop rapport udarbejdet for FNs Menneskerettighedsråd af tre fremtrædende internationale jurister fastslår, at Israels blokade af Gaza strider mod international lov og at mordene på 9 aktivister fra ’Skib til Gaza-flåden’ var ulovlige og berettiger til en domstolsproces mod de ansvarlige. Den er udarbejdet af et udvalg ledt af en tidligere anklager ved FN’s krigsforbryderdomstol, Desmond de Silva

Israel afviser selvfølgelig – og henviser til sin egen og andre undersøgelser.
Det vil ikke forhindre boykotbevægelsen i at brede sig.

De boykottende israelske kunstnere har f.eks. fået opbakning af en stribe internationalt kunstnere og Hollywood-stjerner, som fordømmer besættelsen og den fortsatte udbygning af bosættelser.

Se videoen fra Al Jazeera her

Celebreties bculturel boycotting Israel

Hjemmeside for den internationale Boykot Israel-bevægelse
Global BDS-Movement

Netavisen 24. september 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne