Politi rimer på idioti

En tv kommentar

Lors Doukaiev - bokserStieg Larsson har ikke levet forgæves.

Ikke nok med at en journalist, helt præcist en fotojournalistelev, opklarede identiteten på den mand, som havde bombesprængt et lokum på det københavnske vandrehjem, Hotel Jørgensen. Opklaringsmetoden var efter det nøjagtig samme mønster som beskrevet, da Stig Larssons overskurk blev identificeret ved at heltene ringede til bokseklubber i udlandet.

Når hovedhistorien indtil nu, knap fem dage efter eksplosionen, synes at være, at en hvilken som helst person med en smule resurser, vil kunne overtrumfe politiets opklaringsarbejde, så er det måske forståeligt, at der opstår teorier om at det danske politi rimer på idioti – når selv et af Danmarks værste sladderblade kan komme før politiet.

Sagen begyndte fredag den 10. september, hvor en person under endnu ukendte omstændighed forsagede en mindre eksplosion på et toilet på Hotel Jørgensen. Han flygtede derefter blødende ud af døren og forsvandt ind i den nærliggende Ørstedsparken.

Nu bruger politiet 2 timer på afspærre området og går så ind i anlægget og anholder manden. Herefter finder politiet ud af, at han måske har mere sprængstof på sig, og tre yderligere timer går med at tilkalde den fjernstyrede bomberydder, og en lille taske ødelægges.

I dommervagten forklarer den pågrebne, at han ikke kan huske hvem han er, men han hjælper tilsyneladende heller ikke politiet med at prøve at finde ud af det. Et signalement af manden udsendes. Det var forkert – både med hensyn til alder og højde. Dagen efter ændres signalementet med 10 cm og 15 år, uden at politiet kan redegøre for, hvordan en sådan fejl kunne slippe igennem.

TV og aviser går nærmest i selvsving af begejstring. Den årlige markering af 11. september har fået kunstigt åndedræt, og kommentatorer udråber nærmest entydigt manden som islamisk ekstremist.

Ifølge politiet havde manden 3 sæt falske identitetspapirer, en pistol og en busbillet til Belgien blandt sine ejendele. Han nåede også at gå værtshus med nogle af de andre fra vandrehjemmet. De fortæller at han talte fransk med accent som en der kom fra Luxembourg. Ellers har han opført sig meget skematisk, som det anbefales at gøre hvis man ikke vil registreres. Rejs med bus, betal kontant, undgå mobiltelefon og anden trådløs elektronik.

I Århus greb politiet muligheden for en storstilet øvelse i borgerkrig. De stillede op med maskinpistoler og skudsikre veste og standsede tilfældige forbipasserende ved Jyllandsposten, fordi en bombemand jo naturligvis må være ude efter den lokale møgspreder.

Lige efter at have nydt en øl, og på vej ud af landet, sprænger manden et toilet og bliver pågrebet. Derfor er der altså al mulig grund til at politiet i Århus dagen efter gør gaderne usikre.

Selvom oplysningerne svinger betydeligt i de forskellige medier er kernen, at manden er blevet identificeret som en tjetjener, der som barn trådte på en landmine under Boris Jeltsins krig mod området i 1990erne – og senere med familie er flyttet til Belgien som ban..

Til gengæld er omstændigheder omkring hændelsen i København, mål og motiv helt blanke ark.
Det kan være han er blevet rekrutteret som agent eller provokatør eller noget helt tredje. Masser af plads til reaktionær spekulation.

Helt sikkert er det, at politiets opklaringsarbejde kan vare i årevis,. Hvad det end fører med sig skulle ekstrabevillingerne til statens magtapparat være sikrede, også i år.

Til at fuldende billedet af politiet kompetencer opklarede de under terrorefterforskningen en gammel tyverisag, da dykkere fandt en statue på bunden af søen i Ørstedsparken, få meter fra den sokkel hvorfra den forsvandt for 15 år siden.

Netavisen 16. september 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater