Oakland: Israelsk skib forhindret i at lodse

Historisk sejr på havnen i Oakland, Califonien

I en historisk aktion uden fortilfælde blokerede mere end 800 faglige og lokale aktivister portene til havneanlægget i Oakland tidlig morgen søndag, hvad der fik havnearbejderne til at nægte at gå igennem blokaden, som de har ret til ifølge deres overenskomst,  i stedet for som planlagt at tømme et israelsk skib.

Blokade af israelsk skib i Oakland
Fotos: ANSWER-koalitionen

En mæglingsmand blev tilkaldt, da havnearbejderne ikke ville bryde blokaden, og et forhandlingsmøde blev gennemført på den nærliggende Mærsk parkeringsplads. Men forligsmanden måtte bekræfte, at det ville være usikkert for havnearbejderne at tage sig ind på dokken. De kan derfor ikke idømmes en straf for at nægte at lodse skibet.

Jesse Ghannam fra Free Palestine Alliance erklærede:
– Dette er i sandhed historisk. Aldrig før er et israelsk skib blevet blokeret i USA.

Aktionen er en protest mod den israelske massakre på nødhjælpsaktivister i internationalt farvand for tre uger siden og en solidaritetsaktion for at tvinge Israel til at ophæve den barbariske og folkeretsstridige blokade af Gaza. Målet var en 24-timers-blokade.

Stop Belejring af Gaza nu!
Stop den amerikanske hjælp til Israel!
Blokadeaktion på havnen i Oakland, Calif.

Den blev organiseret i løbet af ti dage, da det blev kendt, at et israelsk skib ville anløbe havnen i Oakland, den sjettestørste i USA. En bred aktionskomité med deltagelse af lokale faglige organisationer og solidaritetsgrupper stod for mobiliseringen. Svenske, norske og sydafrikanske havnearbejdere har annonceret boykot af israelske skibe i denne uge.

Det internationale havnearbejderforbund har en stolt tradition for internationale solidaritetsaktioner – bl.a. i 1980erne mod apartheidregimet i Sydafrika.

Se hele rapporten fra ANSWER-koalitionen (eng)
Historic Victory at Oakland Port

Se også video på youtube
Oakland Longshorman’s Union June 20, 2010

Netavisen 21. juni 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne