Arbejderne i Europa går på gaden: Demonstrationer og generalstrejker

Kommunistisk Politik 11, 2010
Opdateret


Tyske arbejdere demonstrerer igen 12. juni

Den arbejdende befolkning i EU mærker mere og mere monopolernes koordinerede angreb på den offentlige sektor og på løn og arbejdsforhold, og land efter land udsættes for omfattende planer for at slagte den offentlige sektor og vælte krisens byrder over på den arbejdende befolkning.

I Grækenland går folk gentagne gange på gaden i tusindvis imod forhøjet pensionsalder, nedsat pensionsydelse, forhøjelse af momsen fra 21 til 23 procent, tre års løn- og ansættelsesstop i den offentlige sektor og afskaffelse af en række bonusordninger til offentlige ansatte, der svarer til to månedslønninger.

Se udtalelsen fra europæiske partier i Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer
Solidaritet med Grækenlands arbejdere og folk: Vi vil ikke betale kapitalens krise og gæld !

I Spanien skal alle offentlige ansatte i følge regeringens planer gå fem procent ned i løn fra den 1. juni, samtidig med at lønnen bliver fastfrosset til udgangen af 2011. Desuden vil der blive nedlagt 13.000 offentlige job allerede i løbet af 2010.
Den spanske offentlige sektor her nedlagt arbejdet tirsdag den 8. juni.

Se også udtalelsen fra PCE(ml):

Vælt Zapatero-regeringen og dens  nedskæringsplan

I Frankrig blev regeringens plan om at forhøje pensionsalderen mødt med national strejkedag med over 1 million deltagere.

I Tyskland forberedes  et landsdækkende initiativ massemobilisering til to centrale demonstrationer den 12. juni under mottoet: ”Vi vil ikke betale for jeres krise.”
Den tyske regeringschef har fremlagt den største spareplan i forbundsrepublikkens historie på 595 milliarder kr. – som især skal hentes hos arbejdsløse, bistandsklienter og børnefamilier.

Netavisen 8. juni 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne