CSC: Fifleri med it-specialister m.m.

Kommunistisk Politik 4, 2010

I slutningen af 90’erne var CSC så småt i gang med opbygge et samarbejde med indiske programmører. Dengang som nu fik samarbejdsudvalg og fagforening kun de oplysninger om aftaler og arbejdsvilkår, der ikke kunne holdes skjult. Der er enkelte, der har taget bladet fra munden. Det får de en kraftig afklapsning for.

De indiske IT-specialister, der hentes til Danmark, har reelt ikke noget valg.  ”Hvis ledelsen giver besked om, at man skal af sted, så skal man afsted”, ”Det er ikke muligt at sige nej”.

Forholdene er kommet frem i P1-Orientering. CSC har lavet en aftale med udlændingeservice om en beregningsmodel, der får en ussel løn til på papiret til at snige sig op over de godt 31.000 om måneden, der er grænsen for, at et firma kan få lov til at importere specialist-arbejdskraft. 8.500 + 3.000 får de udbetalt og dertil en 2-værelses-lejlighed, der siges at koste 11-12.000  (!) om måneden samt alle regninger betalt, og rengørings- og skjortestrygehjælp.

Det regnestykke kan man så undre sig over lidt. Men fidusen (udover huslejen) er, at CSC stryger skatten. Der er en aftale mellem Indien og Danmark, der giver skattefrihed. CSC regner ud hvor meget de mener, der skulle have været betalt, og beholder den del af lønnen selv.

Efter at den praksis har stået på i 3 år og omfattet omkring 900 personer, var der én, der henvendte sig til IT-fagforeningen Prosa for at få den løn han/hun var lovet i Indien – nemlig 550 om dagen og ikke 285 (=8500 mdl). Vedkommende blev sendt retur til Indien efter få dage.

CSC’s kommentar hertil: – Det foregår sådan, at inderne laver en aftale med CSC i Indien, og her er der altså sket en fejl, der har ført til en konkret sag. Det er helt sikkert den eneste konkrete sag, hvor det har været til diskussion, om vi har fulgt reglerne.

På vej ud af landet skrev han meget vred sin opsigelse. Derfor skal han betale en bod på 35.000 kroner for kontrakt-brud. PROSA har tilbudt at betale hans omkostninger, hvis han vil føre sagen, men efter pres i Indien har han nu trukket sig. CSC India vil ikke give ham hans ”leave papers”, som er nødvendige for at han kan få et andet job i Indien, før han frafalder alle krav mod CSC Danmark.

Dorte Toft skriver i sin blog på twitter at en mindre del af inderne, der efter CSC’s udsagn kun er her i 3 måneder for at blive oplært, så de kan fortsætte arbejdet i Indien, faktisk er i Danmark i op til et år.

Nu er overenskomstforhandlingerne ved at spidse til på CSC, og ledelsen opfører sig som sædvanligt, som om de ikke kan høre eller fatte en brik. Deres øverste ledelse sidder jo i USA og dér er danske arbejdsmarkedsregler måske en by i Rusland.

Ovenstående indiske eventyr er blot et af mange eksempler på CSC-ledelsens manglende respekt for medarbejdere. Der er andre med mærkbare konsekvenser for mange. Skandalen omkring digital tinglysning har CSC også del i. At den er blevet så stor skyldes blandt andet at 3 kerne-medarbejdere forlod projektet i utide. Og det er tilmed set før – under Amanda-skandalen. Personalet giver op.

Der stilles simpelthen totalt urealistiske krav op til projekt-udviklingen, hvor der ikke tages de fornødne hensyn til slutbrugeren.
Det hænder at nogen siger fra  - men det forhindrer ikke at det ene projekt efter det andet skaber store skandaler.

Netavisen 7. marts 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater