Mennesker som hjælp til Haiti

Kommunistisk Politik 3, 2010

Talrige sundhedsarbejdere fra mange lande er i fuld gang med en indsats mod kvæstelser fra jordskælvet og farerne i dets kølvand.

Haiti: Læger uden grænser ved nødhospitalDen haitianske katastrofes omfang er stadig ikke fuldt belyst. Tre uger efter jordskælvet, der er blevet fulgt op af en lang række efterskælv, kendes det samlede dødstal indtil videre ikke præcist. Måske er det 150.000. Ca. 80 pct. af bygningerne i Haiti er forvandlet til ruiner.

Talløse haitianere lever på åbne pladser kun beskyttet af papkasser eller noget plastikovertræk, beretter en svensk operationssygeplejerske fra Læger uden grænser. Af frygt for nye skælv vover de heller ikke at sove i de endnu beboelige huse.

Den svenske sygeplejerske er med til at oprette et nødhospital i en gammel skolebygning, hvoraf det meste stadig står. De har senge til patienterne – det vil især sige sårede, men overlevende fra jordskælvet. Men ingen vil sove indendørs, så de kvæstede haitianere har den ’luksus’ at kunne være i nødhjælpstelte.

– Forholdene er virkelig barske for haitianerne. De fleste har mistet alt ved jordskælvet, siger den svenske sygeplejerske. – Der bliver stadig hevet lig frem af ruinerne, og da vi forleden kørte fra hospitalet, passerede vi et lig, som nogen havde sat ild til.
– Og vi får nu en masse patienter med infektioner efter operationer og inficerede sår.

Men der sker også fremskridt, konstaterer hun:
– Mad og vand bliver nu distribueret, og mange ngo’er hjælper med medicinske og nonfood-forsyninger, selvom der er stadig en masse, der skal gøres.

Internationalistisk hjælp

Læger uden grænser har fløjet hundreder af læger, sygeplejersker og andet medicinsk personel og forsyninger fra mange lande direkte til Haiti eller via nabolandet Den Dominikanske Republik. Sundhedspersonalet arbejder i døgndrift i to uger, med mulighed for forlængelse til tre, før de bliver udskiftet. Dertil kommer læger og sundhedspersonale, mest haitiansk, der i forvejen arbejdede i Haiti for Læger uden grænser.

Fidel Castro noterer i sine betragtninger (14. januar):
“På sundhedsområdet og andre områder har Cuba – selvom det er et fattigt og blokaderamt land – samarbejdet med det haitianske folk i årevis. Omkring 400 læger og sundhedseksperter arbejder dagligt i 227 af landets 337 kommuner. Samtidig er mindst 400 unge haitianere blevet uddannet som læger hos os. De vil nu arbejde sammen med den forstærkningsbrigade, som er blevet sendt dertil, for at redde liv i denne situation.”

Sundhedsarbejdere – og ikke amerikanske soldater – samt en effektiv distribution af nødhjælp, det er, hvad haitianerne akut har brug for. Og måske først og fremmest at de selv får mulighed for at styre deres land ud af katastrofen.

Se også

Forsvar og hjælp det haitianske folk – Nej til amerikanske tropper!

Af Revolutionary Organisation of Labor, USA

Haitis heltemodige folk

Af Chiles Kommunistiske Parti (Proletarisk Aktion), PC(AP)

Netavisen 3. februar 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne