Dom mod Mac Manus og  Oprør 15. marts

Patrick Mac Manus kræves idømt halvandet års fængsel

Patrick Mac ManusDet sidste retsmøde i ’terrorsagen’ mod Foreningen Oprør og dets talsmand Patrick Mac Manus er blevet afholdt i Københavns Byret, og der vil blive afsagt dom den 15. marts kl. 8.30.

Patrick Mac Manus skal ifølge anklageren mindst et år i fængsel for at yde økonomisk støtte til ’terrorbevægelser’, og et år for at opfordre hundredvis af organisationer i Europa til at gøre det samme, hvad der i retten giver et krav på halvandet år.

Mac Manus skal med andre ord i fængsel for på en markant måde at protestere mod lister, der stempler befrielsesbevægelser som terrorister, og mod de reaktionære terrorlove, som Danmark, EU,  USA og andre lande har indført i det sidste årti. En dom mod Mac Manus skal følge op på dommene mod Fighters + Lovers, der producerede solidariske T-shirts – og i første omgang blev frikendt for i sidste ende at blive idømt betingede domme ved højesteret.

Anklager Jakob Buch-Jensens problem med Oprør er imidlertid, at han ikke kan bevise, at Mac Manus eller foreningen rent faktisk har overført penge til det palæstinensiske PFLP eller det colombianske FARC. Det er en sag, der alene bygger på Oprørs egne erklæringer.

Og nu bestrider Mac Manus og forsvaret, at der overhovedet er foregået pengeoverførelser. Der var simpelthen tale om en udfordring af lovgivningen.

Det springende punkt er, at der selvfølgelig aldrig bør kunne afsiges en terror-dom uden i det mindste reelle og konkrete beviser. Man har man kun Patrick Mac Manus’ og Oprørs nu bestridte egne ord at dømme efter. Foreningen Oprør har tydeligt gjort opmærksom på sig selv og har uden enhver tvivl været fulgt tæt af PET og andre efterretningstjenester.

Kan der afsiges en fældende dom uden beviser, eksisterer der ingen form for retssikkerhed i Danmark, når terrorlovene trækkes frem.

Centralt i det hele står, at anklagemyndigheden igen er ude efter en politisk dom, der passer lovgiverne, som med de ulovlige krige i Irak og Afghanistan overtræder både den danske grundlov og international ret. At støtte befrielsesbevægelser er at støtte terror. Denne form for Bush- og Fogh-logik skal også gå for at være dansk retsstats-logik.

Patrick Mac Manus var i 80’erne leder af Sydafrikakomiteerne i Danmark og kampagnerne mod apartheid-regimet. Det var dengang, modstanderne af apartheid i Sydafrika kaldtes ’terrorister’ og Nelson Mandela var indespærret på livstid.

Anklageren erklærede imidlertid, at Mac Manus er en forblændet fanatiker:
”Man er forblændet af fanatisme, hvis man ikke betragter PFLP og FARC som terrorgrupper,” erklærede han. Havde han været virksom i 80’erne, havde han ment det samme om støtte til ANC.

Mac Manus har al mulig grund til at betragte karakteristikken af ham som ’revolutionsromantiker’ som en kompliment. Det er ikke altid, den rå magt sejrer.

Netavisen 1. februar 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater