Terroranklaget forening: Det var politisk satire 

Københavns Byret behandler torsdag den 3. december en retssag om terrorisme, der kan vise sig at få et overraskende udfald. Hvad anklageren ser som terrorstøtte, er nemlig i virkeligheden alvorlig politisk satire, siger den forening, der sidder på anklagebænken. 

 Foreningen Oprør blev i 2004 landskendt på grund af et fotografi, der angiveligt forestiller sydamerikanske guerillasoldater med en Irma-pose fyldt med pengesedler. Pengene skulle være indsamlet af Oprør ved en fest til støtte for retten til frihedskamp. 

Anklageren i sagen forlanger nu fængselsstraf til forfatteren Patrick Mac Manus, der er en af talspersonerne i foreningen. Ifølge anklageskriftet, der bygger på det omstridte fotografi af plastikposen, har Oprør sendt 100.000 kroner til grupperne FARC i Colombia og PFLP i Palæstina. 

Men det omstridte fotografi er alvorlig politisk satire, siger Oprør. 
”Vores formål er at udstille Danmarks udemokratiske terrorlov. Vores Irma-pose er ren politisk satire”, udtaler Patrick Mac Manus. 

Politiet har tidligere udtrykt tvivl om hvorvidt sagen mod Oprør holder vand.Kriminalinspektør Ove Dahl blev i januar 2005 citeret for at så tvivl om ægtheden af det omstridte fotografi af plastikposen: 
”Det billede kunne ligeså godt være taget i Frederiksberg Have. For mig at se ligner det ikke nogen, der lige er kommet ud af en sydamerikansk jungle”.

Ifølge den danske regering er FARC og PFLP terrorister. Men set med Oprørs øjne er der tale om frihedskæmpere, der slås mod undertrykkelse. Foreningen blev stiftet i 2004 for at forsvare ytringsfrihed og demokrati. Oprør har fra starten været en skarp kritiker af de terrorlove, som undergraver retten til at vise solidaritet med internationale befrielsesbevægelser.

Ligeledes i 2004 bad Oprør daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen om at optræde som protektor for foreningen på baggrund af statsministerens hyldest til den væbnede modstandskamp mod Tysklands besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig. 

Retssagen føres i Københavns Byrets 6. afdeling, Hovedtrappen på Nytorv: Torsdag  3. og Mandag 7. december 2009, Fredag 8. og Fredag 15. januar 2010  alle dage kl. 9.30.-15.30. Mandag  8. februar 2010  kl. 9.00 afsiges dom.

Netavisen 3. december 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater