Uropakke: Stadig voksende kritik af politistatstiltag

Både i Danmark og internationalt rejser der sig en storm af kritik mod reegeringens nye skridt hen mod politistaten i form af uropakken, der vil straffe fredelige demonstrerende

Kommunistisk Politik 22, 2009

Uropakken”  udgør det største angreb på ytringsfriheden i årtier og kommer i kølvandet på terrorlovgivning, der allerede har indskrænket de demokratiske retttigheder i betydeligt omfang. Den skal hastes igennem folketinget og vedtages inden klimatopmødet i december, så den straks kan afholde folk fra at bruge deres demokratiske rettigheder og demonstrere mod kapitalismens klimaødelæggelser – og derefter i al fremtid sætte låg på protester.

Demonstration mod uropakken 4. november 2009, arrangeret af Budskab fra græsrødderne Foto: Tobias Skytte

Men kritikken mod lovgivningen er i løbet af få uger vokset i styrke og kan mærkes på Christiansborg. Den kommer fra brede kredse i Danmark, og den kommer også internationalt fra mange hold, ikke mindst fra den klimabevægelse, som er de reaktionære loves første mål.

Initiativet ’Budskab fra Græsrødderne’ har været meget aktiv ved mobiliseringen af modstanden mod loven og indkaldte til en larmedemo – efter latinamerikansk forbillede – ved førstebehandlingen den 4. november. Blandt talerne Foreningen Oprør, skraldemændene, Klimakollektivet og Kirkeasyl.

Budskab fra Græsrødderne spørger:

”Hvis man ikke kan komme til orde, hvor blev så demokratiet af?
Hvis man kan blive fængslet for at være tilstede, hvor blev så retssikkerheden af?
Hvis man kan tilbageholdes uden grund, hvor blev så menneskerettighederne af?” –

og konkluderer:
”Det er på tide de mange siger fra- Duk dig ikke – duk op!”

.
Kriminalisering og udvidede politibeføjelser

En høring, arrangeret af Center for Rets- og Politiforskning CeRePo den 3. november op til lovens førstebehandling, satte fokus på dens kerneindhold: at den vil straffe fredelige demonstranter – og ikke ’ballademagere’, ’lømler’, ’urostiftere’ og hvad aktivister ellers kaldes af de reaktionære. CeRePo forklarer:

”Førende strafferetseksperter som professorerne Eva Schmidt og Vagn Greve, Advokatrådet, Amnesty International, græsrodsorganisationer, store fagforbund som LO-Storkøbenhavn, 3F og FOA, den liberale tænketank CEPOS og mange andre advarer imidlertid mod stramningerne og de udvidede politibeføjelser.
Hovedkritikken er, at pakken ikke direkte sigter mod de ”professionelle ballademagere”, som justitsminister Brian Mikkelsen (K) taler om. Politi og domstole kan allerede i dag sætte hårdt ind mod deltagere i voldelige optøjer. I Ungdomshussagerne faldt der således domme på op til 15 måneders fængsel for ”medvirken til forberedelse af vold mod politiet.”

En af skærpelserne i regeringens lovpakke er, at også personer, der alene deltager i fredelig blokade eller blot holder fast i hinanden for at undgå anholdelse, i en række situationer som udgangspunkt skal idømmes 40 dages fængsel i stedet for bøder. Dertil indebærer lovpakken en mangedobling af bødestørrelsen for selv mindre overtrædelser af ordensbekendtgørelsen, ligesom politiet får udvidet beføjelse til ”administrativ frihedsberøvelse” af borgere i op til 12 timer, uden at de pågældende sigtes for noget ulovligt.

Selvom uropakken berører fundamentale retssikkerhedsprincipper, så bliver den nu hastet igennem. Bl.a. Retspolitisk Forening og Institut for Menneskerettigheder kritiserer, at høringsparterne ikke har reel mulighed for gennemarbejdede høringssvar. ”

Er Danmark på vej mod en politistat?

Sådan spørger LO Storkøbenhavns forretningsudvalg, der på sit møde den 26. oktober drøftetde regeringens forslag til en ”Lømmelpakke”. I en pressemedelelse hedder det:

”LO Storkøbenhavn tager afstand fra Regeringens udspil. Vi spørger faktisk os selv om, aftalen er et skridt på vej mod en politistat i Danmark, hvor politiet får flere beføjelser på bekostning af indskrænkning af borgernes rettigheder til at demonstrere og til at ytre sig.

Det er helt utroligt, at man i et land som Danmark, der hæver fanen så højt, når det handler om ytringsfrihed, i den grad indskrænker borgernes rettigheder og i dette tilfælde borgernes ret til at demonstrere.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at der skal skabes bindende aftaler om vores klima, vi må have begrænset udledningen af CO2, samt have sat større fokus på vedvarende energi, så der også i fremtiden er en jord at leve på. Derfor opfordrer LO Storkøbenhavns forretningsudvalg fagforeningerne til at deltage i den store fredelige demonstration den 12. december (se www.12dec09.dk).”

Faglige blokader et vigtigt angrebsmål

Brede faglige kredse har udtrykt stærk bekymring for, at loven vil rette sig mod faglige aktioner. Senest har man set politiindgreb i forbindelse med  blokaden af byggeri med ikke overenskomst-dælkket polsk arbejdskraft i Trekronergade i København og i forbindelse med de fyrede skraldemænds blokade af forbrændingscentrer. Frygten får selvfølgelig på, at fagligt aktive vil blive ramt hårdt af de nye love.

Det bekræftes af den konservative retsordfører Tom Behnke, tidligere politmand og MF for Glistrups Fremskridtsparti. Til Information siger Behnke:
”Loven gælder for alle – uanset hvilken organisation, man er medlem af. Men fagforeningerne kan være trygge ved, at det kommer til at fremgå tydeligt af lovens bemærkninger, hvornår der er tale om en grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden.”

Han afviser at faglige kampe udtrykkeligt undtages. Blokader vil således være mål.

Forsikringerne om, at lovteksten laver tydelige afgrænsninger og præciseringer, og at intet vil ramme almindelige fredelige protester og demonstrationer er ikke til at stole på.
Jævnfør at knivloven har ført til at besiddelse af en hobbykniv i sin bil kan medføre fængselsstraf!

International underskriftindsamling mod uropakken her
Defend the freedom to protest in Denmark

Se også

”Uropakken vil straffe fredelige demonstranter”
René Karpantschof ved Cerepos høring 3. november 2009

Netavisen 4. november 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater