Kirkeasyl-beslaglæggelser og nye tvangsdeportationer

Kirkeasyl uddeler en halv million kroner i humanitær støtte og politiet jagter borgerinitiativet

Kommunistisk Politik 22, 2009

Lys for asylDe afviste irakiske asylansøgere fra Brorsons kirke har fået udbetalt knap en halv million kroner, som flere tusinde borgere i Danmark har gennem Kirkeasyl. Nu søger politiet at beslaglægge Kirkeasyls vikarbureaus formue på godt 300.000 kr. Samtidig er tvangsdeportationerne genoptaget.

Natten til  den 4. november, hvor den europæiske elite fejrede  Lissabon-traktatens undertegnelse, genoptog dansk politi efter en pause tvangsudvisningerne af irakiske flygtninge til Irak.  En større politistyrke ankom til Ellebæk-fængslet ved Sandholm-lejren for at føre irakerne til et fly med en envejs-billet til det usikre Baghdad.

I løbet af aftenen forsamledes mere end 200 aktivister fra Kirkeasyl for gennem en fredelig blokade at forhindre udvisningerne. Men tidligt om morgenen blev 12 irakiske mænd sat på et fly i Tune ved Roskilde og sendt væk.

Kirkeayl opfattes af reaktionære regeringspolitikere og politiet som en trussel, som skal bekæmpes med brutale midler.

På et hemmeligt og lukket retsmøde i Københavns Byret  den 6. oktober  fik politiet bemyndigelse til at beslaglægge Asylbureaus formue på 308.000 kr. I første omgang søgte man fra myndighecderne at forhindre enhver oplysning om sagen. Efter at den kom frem i Berlingske Tidende afholdtes et nyt retsmøde den 2. november, hvor en endelig kendelse blev udskudt til mandag den 9. november.

Lovlig humanitær virksomhed

– Vi har haft mistanke om, at Kirkeasyl understøtter de afviste irakiske asylansøgere. Og så har politiet indledt en strafferetlig undersøgelse, sagde  chefanklager ved Københavns Politi, Carsten Egeberg til Berlingske Tidende som årsag til beslaglæggelse.

. – Vi har fulgt Udlændingelovens regler til punkt og prikke, og derfor står vi helt uforstående over for de mistanker, der nu rettes mod os, siger Kirstine Mose fra Asylbureau Aps. – Vi kan ikke se det som andet end et målrettet forsøg på at mistænkeliggøre vores virksomhed, for dermed at stoppe et lovligt politisk initiativ og intimidere de mange borgere i Danmark, der støtter op om vores arbejde.

Asylbureau Aps udsprang som et af mange tiltag fra Borgerinitiativet Kirkeasyl, der samlede sig i sommeren 2009 for at støtte de afviste irakiske asylansøgere.

– Regeringen og myndighederne har gjort alt, hvad de kunne, for at spænde ben for Kirkeasyls lovlige politiske arbejde. Den her sag er et åbenbart forsøg på at kriminalisere enhver form for humanitært arbejde med asylansøgere i Danmark, siger Kirstine Mose.  – Regeringens hensigt må være helt at afskære asylansøgere fra kontakt med det omgivende samfund og dermed gøre asylansøgere til pariaer i Danmark.

Kirkeasyl uddeler formue

Kravet om beslaglæggelse af de mere end 300.000 kr. kom efter at Kirkeasyl meddelte, at organisationen havde uddelt knap en halv million indsamlingskroner. Sådan forklarer Kirkeasyl sine uddelinger, som politi og anklagemyndighed altså vil have stoppet:

En stor del af pengene er gået til de irakere, der allerede er blevet tvangsudvist, men også irakere, der har fået genoptaget deres sag eller sidder fængslet i Danmark, får penge. Det er irakerne selv, der har besluttet, hvordan pengene skal fordeles.

Med overførslen af op mod 485.000 kr. har Kirkeasyl nu gennemført den største samlede udbetaling af økonomisk støtte til de afviste irakiske asylansøgere, der var en del af aktionen i Brorsons kirke. Pengene stammer fra de mange forskellige støttearrangementer, som Kirkeasyl har gennemført, siden irakerne indledte aktionen i midten af maj måned i år.

Stor og vigtig hjælp til udviste i Irak

– Det er en meget vigtig og stor hjælp til os, at vi nu modtager disse penge, siger Hazhar Jaaf, talsperson for irakerne i Danmark. – Både mens vi var i kirken, og efter rydningen i august, er der indsamlet og brugt rigtig mange penge, og det har betydet meget for os. At vi nu også kan fordele næsten en halv million kroner, er meget glædeligt, og vi vil gerne takke alle de mange mennesker, der har støttet os, forsætter Hazhar Jaaf.

En stor del af pengene er gået til de irakere fra Brorsons kirke, der allerede er blevet udvist til Irak. Fordelingen af pengene har irakerne selv aftalt.
– Det vigtigste var at kunne sende penge til dem, der allerede er blevet udvist til Irak, og som vi stadig har kontakt med, fortæller Hazhar Jaaf.

– Mange af vores venner dernede har desperat brug for hjælp, for de blev sendt ud af landet med stort set ingenting, så vi har valgt at give de fleste penge til dem. Mange af de udviste har brug for penge for at komme væk fra områder, hvor de med sikkerhed er i fare. Og vi ved, at der allerede nu er flere, der planlægger på ny at flygte ud af Irak, og for dem vil de penge, der nu er sendt, være en kæmpe hjælp.

Også irakere, der fx sidder fængslet i Ellebæk, opholder sig i flygtningelejrene eller bor andre steder i Danmark, mens deres sager behandles, får udbetalt penge.

– Vi valgte også at give mindre beløb til de irakere, der stadig er i landet, for som afvist asylansøger har man stort set intet at leve for i Danmark, oplyser Hazhar Jaaf. – For bl.a. familierne kan disse penge gøre en stor forskel og fx betyde, at vores børn kan få et par nye sko til vinter, eller at de større børn får råd til skolesager.
Det betyder rigtig meget og vil lette hverdagen for os, selv om det selvfølgelig kun er mindre beløb, der kan gives. Ingen af os bliver rige af det her.

Indsamlingsarbejde fortsætter

Selv om Kirkeasyl med udbetalingen foreløbig har gjort regnebrættet op, fortsætter arbejdet – også med at samle penge ind, for der stadig brug for hjælp til de afviste irakere.

– Der har været en enorm opbakning i befolkningen til vores aktiviteter, og danskerne har været meget rundhåndede, når det handlede om at støtte de afviste irakere, siger Jakob Tamsmark fra Kirkeasyl. – Det har også været nødvendigt, for det kostede mange penge, mens irakerne boede i Brorsons kirke, og vi har også tidligere sendt penge til de udviste irakere. Det viser, at mange danskere er parat til at tage ansvar og hjælpe, når staten og regeringen svigter. Det er forkasteligt, at den samme regering, som kastede Danmark ud i en ulovlig angrebskrig, nægter at tage ansvar for krigens flygtninge.

Kirkeasyl understreger, at der ikke er udbetalt penge til flygtninge, der lever under jorden.
– Der er ingen tvivl om, at hvis der er irakere, der er gået under jorden af frygt for en tvangsudvisning, så har de formentlig brug for hjælp og penge, siger Jakob Tamsmark. – Men der er ikke gået penge fra Kirkeasyl til mennesker under jorden, bl.a. fordi det ville være ulovligt. Det har vi garanteret dem, der har støttet Kirkeasyl, og det står vi selvfølgelig ved.

Netavisen 4. november 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater