ALBA-landene indfører ny fælles valuta

Et opgør med dollarens dominans og styrkelse af de latinamerikanske og caribiske landes suverænitet stod i centrum på ALBA-topmødet i oktober.

Kommunistisk Politik 21, 2009

ALBA-landenes topmøde i Cochabamba, Bolivia 16.-17. oktober besluttede at indføre en nye fælles valuta, sucre, fra årsskiftet. I første omgang som en afregningsenhed, senere skal det også blive til en egentlig mønt. Målet med den fælles valuta er at give ALBA-landene ’monetær og finansiel suverænitet’, og landene opfordrer til ’eliminering af den amerikanske dollar i den regionale handel’.

Topmødet krævede også øjeblikkelig genindsættelse af Manuel Zelaya som præsident i Honduras og kupmagernes afgang. Honduras var på mødet repræsenteret af Zelayas udenrigsminister, Patricia Rodas.
De øvrige ALBA-lande var repræsenteret ved præsidenterne Evo Morales fra værtslandet, Hugo Chavez fra Venezuela, Raffael Correa fra Ecuador og Daniel Ortega fra Nicaragua. Cuba blev repræsenteret af vicepræsidenten Jose Ramon Machado Ventura.

Også de caribiske premierministre Ralph Gonsalves fra Saint Vincent og Grenadinerne, Roosevelt Skerrit fra Dominica og Baldwin Spencer fra Antigua og Barbuda var med til at ratificere den historiske beslutning.
I udtalelsen fra mødet anklager ALBA-landene ’imperialismen og højrekræfterne’ for at have anstiftet statskuppet i Honduras og installere militærbaser i Colombia for at bremse ’de progressive kræfters og ideers fremskridt i Latinamerika og Caribien’.

Under mødet gjorde Hugo Chavez sig til talsmand for skabelsen af en ’defensiv militæralliance’ for at imødegå trusler ’fra imperiet’ (standardbetegnelsen for USA):

”Hvorfor ikke? Hvem kan afholde suveræne nationer fra at danne en defensiv militæralliance og udveksle soldater og officerer og øvelser, materiel og logistik?” spurgte Chavez.

Evo Morales opfordrede USA til at ophæve blokaden mod Cuba og adlyde det internationale samfunds vilje, når en resolution imod den Cuba-fjendtlige amerikanske politik den 28. oktober bliver vedtaget af FN’s generalforsamling, sådan som det forventes.

Læs også:

Folkemøde i København 17. december

SUCRE: ALBA’s nye regionale møntenhed

Netavisen 16. november 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne