Venstres lømmelpolitik

Kommunsitisk Politik 19, 2009

Venstre-lømlerne  har fremlagt et lovforslag med kraftigt skærpede straffe til demonstranter, der ikke kan eller vil forlade en opløst demonstration.

Ifølge Venstre skal det koste 6.000 kroner at blive i en opløst demonstration og yderligere 10.000 kr., hvis man dømmes for gadeoptøjer, begår hærværk eller trænger gennem politiets afspærringer. Samtidig skal ’rabat’ for unge under 18 år fjernes.

Troels Riis Larsen– Forslaget er endnu et kæmpeskridt på vejen mod politistaten, siger Troels Riis Larsen, talsmand for Arbejderpartiet Kommunisterne.  – Det er et angreb på ytringsfriheden og demonstrationsretten. Det tager sigte på at begrænse den grundlovssikrede demonstrationsret under påskud af at ville bremse hærværk.

Han fortsætter:
– Forslaget er en garanti for mere politivilkårlighed. Det er op til politiet at vurdere og bekendtgøre, at en demonstration er opløst og dermed ’ulovlig’. Men ved mere end én demonstration har ingen demonstrationsdeltager hørt politiet erklære den for opløst, selvom betjente senere har påstået, at den blev det. Nu fristes betjente igen til at lyve om demonstranter og deres påståede ulovligheder.

– Det er en klokkeklar undergravning af retssikkerheden, som retter sig specielt mod ungdommen, som radikaliseres under den kapitalistiske krise og krigene. Det går stærkt i øjeblikket. Et flertal af folketingspolitikere og byrødder, som i København, synes at være grebet af en rabiat svineinfluenza, som skyldes en ondartet lov og orden-virus, slutter Troels.

Advokatrådet advarer

Forslaget kommer, selvom politiet flere gange de seneste år har skredet ind og anholdt demonstranter, men efterfølgende har måttet opgive sagen eller tabt den i retten. Herunder blandt andet den såkaldte Knibtangssag, hvor en stor gruppe demonstranter blev uberettiget anholdt og varetægtsfængslet efter rydningen af Ungdomshuset.

Advokatrådet advarer mod forslaget. Advokaterne frygter, at en fast straf kan få farlige konsekvenser, ligesom det er sket med knivloven, hvor en 19-årig skal i fængsel efter at have glemt to hobbyknive i sin bil. Rådet mener, at domstolene skal bevare muligheden for at skønne i den enkelte sag.

– H vad vil det sige at deltage i en ulovlig demonstration? Er det, at man er gået med? At man har råbt ad politiet? Smadret et vindue? Og hvad er organiseret hærværk? Jeg mener, man skal være varsom med at fjerne det skøn, domstolene skal udøve i enhver sag, siger næstformand i Advokatrådets strafferetsudvalg, Lars Lindhard, til DR Nyheder.

Skal bruges mod al aktivisme

Venstres forslag støttes af et flertal med både Socialdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti. Det lanceres op til klimatopmødet i december, hvor aktivister nu går i gang med en stribe civile ulydighedsaktioner.

Klimaaktivister fra KlimaX og Shut It Down siger samstemmende til Modkraft, at ’lømmelpakken’ ikke kommer til at virke. KlimaX planlægger at trænge ind på det officielle klimatopmøde i Bella Centeret i december.

Tannie Nyboe fra initiativet Shut It Down, som forbereder en aktion mod Vattenfalls kulkraftværk på Amager den 26. september, siger:
– Politikerne forsøger at flytte fokus fra topmødets dagsorden og kritikken af regeringens politik. Men det vil ikke lykkes dem. Hverken at stoppe debatten om kulkraft eller at skræmme folk fra at deltage i vores aktioner. Folk vil kun blive endnu mere stædige.

Men ’lømmelloven’ skal gælde i al fremtid – og vil blive brugt mod alle demonstranter og alle aktioner. Også arbejdskampe.

Netavisen 25. september 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater