Sydafrika: Storstrejke mod prisstigninger

Hele Sydafrika blev sat på stand-by, da 150.000 buschauffører for nylig indledte et strejkefremstød og samledes med andre offentligt ansatte i demonstrationer landet over

Strejkende offentligt ansatte afviser 'løntilbud' på 6 pct

Den offentlige busdrift i Sydafrika blev sat i stå, og i byer over hele landet marcherede de strejkende til kommunens bygninger for at aflevere deres krav om 15 procent lønforhøjelse – og tømte indholdet af kommunens affaldscontainere ud på gaden. Arbejderne udtaler, at de ikke er i stand til at leve for de nuværende lønninger, ikke mindst på grund af de høje fødevarepriser.

Fagforeningerne har allerede forkastet et tilbud om 11,5 pct. og 13 pct. tilbudt af SA Local Government Association. De kæmper for kompensation for en inflationsrate, som nåede op på 13,7 pct. sidste år.

– Vi møder en enorm opbakning, udtalte Patrick Craven talsmand for Cosatu, en paraplyorganisation med 200 tilsluttede fagforeninger. – Vi håber arbejdsgiverne har bemærket det og kommer tilbage til forhandlingsbordet snarest muligt.

I Pretoria blev de strejkende mødt med vandkanoner og i Polokwane skød politiet med gummikugler for at sprede de demonstrerende og sårede 3 personer.

Tidligere i juli var der en større strejke blandt bygningsarbejdere, der truede færdiggørelse af stadioner til næste års fodbold VM.. De strejkende gik i arbejde igen efter at have fået tilsagn om 12 pct. lønstigning. I de seneste uger har der også været en strejke- og protestbevægelse imod boligmangel, manglende vand og elektricitet.

Den nyvalgte præsident Jacob Zuma blev valgt på mange lovord om forbedringer for arbejderne og de fattige. Nu efterlyser han ’forståelse fra arbejdernes side’, men det er noget, som bliver svært at levere i takt med, at svælget imellem valgløfterne og de barske realiteter bliver stadig større. Et tilsagn om at skabe 500.000 job er f.eks. også trukket tilbage.
Derfor tages strejkemidlet i brug.

Netavisen 29. juli 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne