Unge amerikanere vil have socialisme

Et utroligt skift foregår for tiden i USA fra blind tro på kapitalismens velsignelser til antikapitalisme og socialisme

March til Wall Street 3. marts 2009Den herskende ideologi er som bekendt den herskende klasses ideologi, og intetsteds på kloden har hyldesten til kapitalismen og det frie marked været større end i kapitalismens og imperialismens hjerteland Amerikas Forenede Stater.

Generation efter generation er siden 2. verdenskrig blevet opdraget med myten om kapitalismens overlegenhed, indtil 3oernes depression kun var et fjernt minde. Til gengæld er krigene blevet endnu hyppigere, og amerikanernes realløn er faldet støt gennem de sidste to-tre-fire årtier.
Men den nuværende krise har tilsyneladende ribbet ikke mindst de unge amerikanere for mange af illusionerne.

En ny opinionsundersøgelse fra begyndelsen af april, foretaget telefonisk af Rasmussen-instituttet, viser at den unge generation af voksne amerikanere under 30 er næsten delt lige over i spørgsmålet om de foretrækker kapitalisme eller socialisme. 33 procent foretrækker socialisme, 37 procent kapitalisme, mens 30 procent ved ikke.

I befolkningen som  helhed tror 53 pct. at kapitalisme er bedre end socialisme, 20 pct. ønsker socialisme, mens 27 pct. ikke har taget stilling.

Se Rasmussen Reports:
Just 53% Say Capitalism Better Than Socialism

Det er virkelig bemærkelsesværdigt, fordi målingen er foretaget i et samfund, hvor ingen stærke medier eller partier propaganderer andet end kapitalisme og antisocialisme og antikommunisme, og hvor befolkningen bedøves af antisocialistisk propaganda.

Meningsmålingen prøvede ikke at definere, hvad der skulle forstås ved et socialistisk samfund. Men den viser, at der også er fremtidshåb for USA – og ikke så fjernt igen.

Netavisen 23. april 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne