Blodig vegetarisk køderstatning – fra israelske bosættelser

Ofte kan man slet ikke se, at der er tale om israelske fødevarer

Kommunistisk Politik 9, 2009

Sund, nem og hurtig mad. Oven i købet økologisk, vegetarisk, uden tilsætningsstoffer, med god allergi-mærkning. Og for at sætte trumf på: færdigretter lavet som gammelkendte retter, hvor kødet er udskiftet med soja- og vega-erstatning. Næsten for godt til at være sandt!

Og det er det også, når det kommer fra leverandører som Hälsens kök. En ting, du nemlig ikke kan se af mærkningen, er, at stor del af indholdet i Hälsens köks produkter stammer fra de illegale israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder på Vestbredden.

Altså må de boykottes. For hvad hjælper det, at man selv bliver supersund, hvis det sker på bekostning af Palæstinas børns liv og fremtid?

Hälsens kök har specialiseret sig i vegetariske alternative produkter som fryseburgere/hakkebøf, sojapølser/vega-hotdogs, frysekødboller/falafel, vega-nuggets, vega-schnitzler samt diverse vegetariske retter.

Deres varer sælges i supermarkeder som Irma, Super Brugsen, Kvickly, LIC, Salling og Dalgaard. Man finder også varer fra Hälsens kök i en lang række Helsekost-forretninger rundt om i landet og hos økologiske leverandører som Odell Danmark.

Se listen over forhandlere i din by på www.halsanskok.dk, og spørg i forretningen, hvad de kan tilbyde af alternativer til israelske varer.

Produkterne anbefales desuden på en række alternative hjemmesider om vegetarisk kost som gode køderstatninger – uden at det er kendt, at dyrekødet er erstattet af Palæstinas blod i mere end en forstand.

Hver gang disse produkter købes, går der penge til at opretholde de illegale bosættelser, hvor jorden og Palæstinas ressourcer er tyvstjålet fra det palæstinensiske folk, der sulter og ikke kan eksportere deres varer. Ethvert salg er med til at skaffe penge til den zionistiske krigsmaskine og sønderbombningen af civilbefolkning, huse, veje og landbrug.

Produktionen af de israelske landbrugsprodukter sker med statsstøtte i form af særlig lav rente og skattebegunstigelser, foruden at der ikke er nogen miljøbeskyttelse eller rettigheder for de palæstinensiske arbejdere.

Når der opfordres til international boykot af nogle af disse produkter, fordi de bruger æg fra burhøns, er det klart, at dyrevelfærd alene gør det ikke. Det må handle om menneskevelfærd – også for det palæstinensiske folk.


Boykot forsøges vildledt

Ifølge den internationale Boykot Israel-kampagnes oplysninger har boykotten haft en mærkbar effekt. Der har kunnet ses en betydelig nedgang i salget af israelske produkter siden bombningerne i Gaza i januar 2009. Mange undgår at købe israelske varer, også selvom de står som ugens billigste tilbud, nøjagtig ligesom man i firserne ikke købte sydafrikanske apartheid-varer. Derfor laves der rigtig meget svindel med at skjule, at der er tale om israelske varer.

Der er eksempler på, at israelske tomater mærkes med mærkatet ”spanske tomater”, så de bliver købt i god tro. Der er eksempler på grønt og frugt helt uden mærkning eller på varer, hvor kun den danske importør fremgår.

Varer, der er mærket West Bank eller Produce of West Bank er ikke, som man skal forledes til at tro, palæstinensiske varer, man kan købe i solidaritet, men dækker over varer, der produceres i de illegale bosættelser på Vestbredden eller Golan-højderne.

Ofte blandes produkter fra Israel med produkter fra de illegale bosættelser, der sælges og markedsføres som Made in Israel, eller som engelske boykotaktivister fra Brighton afslørede med fotos, fik varer fra Tower-bosættelsen i Jordan-dalen mærkater med påskriften Made in Israel påklistret.

Derved kan den zionistiske apartheidstat også nyde godt af at være EU’s særligt begunstigede handelspartner. På grund af det store folkelige pres er varer fra de illegale bosættelser ikke inkluderet i den gunstige EU-IAA-handelsaftale. Mærket Made in Israel åbner både EU’s pengekasse og lukkede handelsgrænser uden problemer.


Zionisme og multinationale bagmænd

 På Hälsans Köks ellers omfattende forbrugeroplysning fremgår det ikke, hvor produkterne i varen stammer fra. I Sverige står der ”Produceres for Tivall Sverige AB” på varen. Desuden er stregkoden 729 = Israel ændret til stregkode 734 = Sverige. Hälsans kök har ikke ønsket at kommentere dette over for den svenske boykotbevægelse.   

Hälsans kök er et oprindeligt svensk firma, nu opkøbt at den israelske internationale koncern Tivall, der har base i det nordlige Israel. Tivall markedsfører sine varer West Bank. De har de seneste år haft rekordstort salg i Europa – ikke mindst på baggrund af de store kødskandaler.

Tivall er samtidig en del af Israels største fødevarekoncern, Osem Group, grundlagt i 1942, hvis historie og udvikling, ifølge deres egne oplysninger, hænger nøje sammen med den zionistiske stat Israels historie og udvikling.

Tivall og Osem Group har et stort internationalt kosher-marked, men opererer i forhold til andre forbrugere først og fremmest ved at opkøbe nationale firmaer og fortsat give sig ud for at være et nationalt, ofte økologisk produkt.

Osem Group omfatter fødevarer som frugt, grønt, snacks, morgenmadsprodukter, babymad, kaffe, hummus, suppe, salater, pasta, færdigretter, konserves, køderstatninger og økologiske varer.

Inden for de seneste år er det multinationale skandaleombruste Nestlé blevet hovedaktionær i Osem Group med en aktiepost på 51 %. Dermed har den zionistiske besættelsesmagt fået stillet både kapital og endnu et verdensomspændende distributionsnet til rådighed.


Valentine hjerteblod

To dage før Valentine’s Day sidste år (14. februar) eskorterede israelske besættelsestropper 25.000 krysantemummer fra Palæstina til eksport til det engelske marked. De skulle sikre, at Israels nu største handlesvare blomstrede på denne helt store salgsdag.

”Køb ikke palæstinensisk hjerteblod til din udkårne – Boykot israelske blomster,” hed sloganet i engelske byer. Med 300 solskinsdage om året er Israel blevet et centrum for produktion af blomster og økologiske urter. I følge ”Corporate Watch” overgås milliardindtægterne fra salg af frugt og grønt nu af indtægterne på salg af blomster og urter dyrket på stjålen og besat jord. ·

Israelske produkter i Danmark

Frugt & grønt

Jaffa: Appelsiner, mandariner, grapefrugter, avocadoer, kinakål
Carmel: Bladselleri, paprika, mangoer, dadler, salat, bønner, avocadoer, sharonfrugter, kumguate
Top: Avocadoer
Eldorado: Tomatjuice
Helsekostforretninger: Økologiske gulerødder, økologiske avocadoer, dadler, blomster 

Vin

Carmel: Chardonay, Vineyar, Cabernet Sauvignon
Gamla Galilee: Cabernet Sauvignon
Yarden Mount: Yarden Mount Hermon
Hermon: Cabernet Sauvignon/Merlot 2000
Yarden Galilee: Cabernet Sauvignon, Chardonnay

Kosmetik

Ahava: Dødehavskosmetik
Moraz: Diverse hudplejeprodukter

Metalindustri

ISCAR: Skærende hårdmetal
Multi-Lock: Låse- og sikkerhedssystemer

Elektronik & Data

Nbase-Xyplex: switche til netværk
Optical Access: switche til netværk

Medicinsk udstyr

Gelman: Hospitalsudstyr, lægemidler

Smykker

Ramat Gan: Diamanter

Fly og ferie

TEMA REJSER: Kulturrejser
Diving 2000 A/S: Dykkerferie
Helserejser: Behandlingsrejser til Ein Bokek

Våben

TERMA: Dele til F-16-fly

Bygningsartikler

Readymix Industries: Cement

Sandaler

Source: Spejdersport

Andet

Victory: Olie-/smøreprodukter
Technoplast: Folie og belægningsmateriale
Irit: Belægningsmateriale
Palphot: Postkort og kalendere

Liste fra www.boykotisrael.dk

Spørg i forretningerne efter alternative til israelske varer.
Kræv efter tydelig varemærkning på, hvor varerne kommer fra.
Aktiv boykot!

Netavisen 29. april 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne