På besøg i Istanbul

Strøtanker
Kommunistisk Politik 8, 2009

”Hvor kommer I fra?”
”Danmark.”
”Nåh, Rasmussen,”
sagde tjeneren søndag aften på restauranten i Istanbul, hvor den lokale fodboldkamp kørte for fulde gear på tre tv-skærme og livlig deltagelse fra gæsterne.

Han kunne kun nogle få engelske ord, men jeg pegede nedad med tommelen, så han så spørgende ud, og jeg fortsatte: ”Iraq war.”
Så vendte han også tommelen nedad, nikkede og sagde: ”Kurder.”

Anti-NATO-demonstration Istanbul 4. april 2009

Hele dagen havde der været masser af politi på gaden og tårekanoner klar. Vi gættede på, at det var for at afværge evt. uroligheder, hvis det lokale hold, der stiller op til UEFA-cup i Istanbul senere på året, skulle tabe kampen. Det gjorde de ikke, og uroligheder så vi ikke noget til.

Lørdagen før, 4. april, var vi til demonstration i bydelen Kadiköy på den asiatiske side af Bosporus-strædet. Det var en af demonstrationerne verden over mod NATO, annonceret på plakater rundt i byen.

De forudgående dage var der forskellige protester rundt omkring i Istanbul mod G20-topmødet i London. Vi stødte tilfældigvis ind i en af dem på gågaden Istiklas. Gang Strøget med fire på alle leder og kanter, fjern musikanterne, lad det gå op ad bakke hele vejen mod Kgs. Nytorv, indsæt skilderhuse med politi og politipatruljer i bil, livlig trafik af gående fra 7 til 24 og biler fra 7 til 12, en sporvogn og tyrkiske butikker af alle slags, og slut så på en større plads med højhuse og park og busholdepladser –  så begynder det at ligne.

Tilbage til demonstrationen mod NATO. Det viste sig, at mindst 15 forskellige grupper, sikkert flere, havde taget opstilling med hver deres start-banner og en masse faner og måske flere parolebannere. Hele demonstrationsruten gennem den mest befærdede del af bydelen var spærret af, så demonstrationen havde kørebanen for sig selv.

Da alle grupperne langt om længe var stillet op på række og geled  - med lang afstand mellem dem –  marcherede den forreste afsted. Da den var kommet lidt på afstand, satte næste gruppe sig på hug, og løb så frem, til de nåede den første gruppe. Så satte de sig på hug igen og ventede, til afstanden var passende igen, og sådan gik det vist stort set hele vejen. I hvert fald varede det meget lang tid, før hele demoen var samlet på den ligeledes afspærrede plads, hvor tasker blev endevendt i adgangskontrollen.

EMEP-sektion Anti-NATO demonstration Istanbul 5. april 2009

Parolerne var blandt andre Nej til NATO, 60 år er nok, NATO og Obama er uønskede i vores land, Obama gå hjem.

Imperialisme, socialisme og knyttede næver blev flittigt brugt. Der var en mindre flok Greenpeace-aktivister med et stort fredsflag, nogle få sortklædte anarkister og en hel sektion med palæstinensiske flag. Masser af billeder, flag, faner, og umuligt at forstå talerne, undtagen en græker, der talte engelsk, men det blev forstyrret af en ihærdig brød-sælger. Alt i alt en god oplevelse.

Også Al Jazeera havde været der. I hvert fald rapporterede de om protester mod Obama i Istanbul. Der blev også indkaldt til protestmøde mandag den 6. mod Obama.

Men mandag tog vi tilbage til København, heldigt nok, så slap vi for at møde Rasmussen i Istanbul.

Netavisen 7. april 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne