International vrede: Muntazar al Zaidi idømt tre års fængsel for skokast

Muntazar al ZaidiDet irakiske folks helt, skokasteren og journalisten Muntazar al Zaidi er blevet idømt 3 års fængsel ved regimets domstol for at have smidt sine sko efter den amerikanske præsident Bush under hans ’afskedsbesøg’ i Bagdad.
Dommen har vakt harme over hele verden, ikke mindst i Irak og de arabiske lande.

– Denne dom er hård og ikke i overensstemmelse med loven, så vi kommer til at anke til appeldomstolen, siger advokaten Dhiaa al-Saadi, der leder al Zaidis forsvarer.

Muntazars bror Uday kaldte dommen ’politisk’ og hans søster Ruqaiya brød ved domsafsigelsen sammen i gråd og råbte, at regeringslederen Nuri al-Maliki var i lommen på amerikanerne.

Muntazar klastede skoene efter Bush under et pressemøde med al-Maliki, mens han råbte ’Dette er et farvelkys, din hund!”

Retssagen var en farce, hvor Muntazar al Zaidi forsvarede sig med værdighed. Da dommeren spurgte om han var uskyldig, erklærede han: “Ja, min reaktion var naturlig, som enhver irakers.”

Han forklarede at han ikke var i stand til at styre sine følelser, da Bush begyndte at tale:

“Jeg havde en følelse af at uskyldige menneskers blod randt ned på mine fødder, da han smilede og ville sige

“I had the feeling that the blood of innocent people was dropping on my feet during the time that he was smilende kom og ville sige farvel til Irak med en soupé. Så jeg tog den første sko og kastede den, men ramte ham ike. Spontant tog jeg så den anden, men den ramte ham heller ikke. Jeg prøvede ikke at slå dne øverstkommanderende for besættelsesstyrkerne i Irak ihjel.”

Sko mod Bush Bagdad december 2008

Muntazar er dømt for at fornærme et udenlandsk statsoverhoved på officielt besøg. Under retssagen erklærede han, at anklagerne mod ham er forfejlede, fordi ‘Bush var ikke på et officielt besøg, fordi en præsident kan ikke modtages i et land, han har besat’ med militærmagt.

Da dommen blev læst op, råbte han “Længe leve Irak”.

Muntazar er blevet slået og tortureret under tilbageholdelsen. Hans brødre siger, at de agter at rejse en sag for tortur mod Bush og Maliki og hans livvagter ved en menneskeretsdomstol i enten Belgien eller Spanien.

I arabiske lande har der været arrangeret mange demonstrationer, der har krævet Muntazar løsladt. Skokastning er blevet et protestsymbol overalt. Over hele verden protesteres nu mod skueprocessen og vasalrettens dom.

Netavisen 12. marts 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne