Nye massefyringer ledsages af lønnedgang

Krisen betyder hurtigt reallønsfald for det store flertal

Kommunistisk Politik 4, 2009

Næsten hver eneste dag i det nye år har medierne  kunne melde om massefyringer i Danmark.
Fra at være startet op med fyringer i finanssektoren og byggebranchen har det nu med uformindsket styrke bredt sig til hele produktionssektoren med eksporterhvervene. Og udsigterne for den kommende tid er kun værre!

Den globale krise  uddybes – med udsigt til revolter

Værst blandt de imperialistiske lande ser det lige nu ud for USA. De fattige lande føres der ikke samme løbende dækning af. Men mediernes opmærksomhed fokuseres på den nye amerikanske præsident, der lover hurtig indsats mod krisen – efter at forgængerens politik accellerede den, og de gigantiske ’hjælpepakker’ til kapitalen ikke hjalp.

Dybest set gennnemlever vi en klassisk økonomisk overproduktionskrise på globalt plan forbundet med en finanskrise med udspring i USA, hvor dens dybde nu mærkes for alvor. Varerne er der – men folk har ikke længere råd til at købe eller mulighed for at fortsætte med at købe på kredit. På trods af at mange amerikanere har flere jobs,  kan hundredtusinder ikke længere betale ågerrenterne til deres boliglån.

Og nu ryger arbejdspladserne i eksprestempo. Ikke mindre end 598.000 amerikanere blev fyret i januar måned. Tvangsudsættelser en masse står for døren. Den officielle  amerikanske ledeighed steg i januar til 7,6 procent. Måned efter måned slår nye rekorder. I december var antallet af fyrede på 577.000. (Af en eller anden grund medregnes landbrugssektoren ikke i de amerikanske statistikker). I alt er 3,6 millioner fyret i de sidste 15 måneder, næsten halvdelen i de sidste tre.

Det haster for Obama med at få vedtaget foranstaltninger, der kan imødegå de brutale virkninger af krisen, og skabe nye arbejdspladser. Ellers vil det udløse sociale revolter, ligesom sådanne er på vej i Europa – og ikke længere ’kun’ i den tredie verden.

Produktionssektoren rammes for alvor i Danmark

På globalt plan kan containerrederiet mmm Mærsk melde om stor nedgang i containertrafikken. Selskabet har bl.a lukket dets  containerfabrik i Kina i en måned og er begyndt at lægge skibe op.

Selvom finansvirksomheder som Danske Bank, Nordea og Nykredit melder om massefyringer,  så er det i produktionssektoren krisen nu udvikler sig med uformindsket styrke.

Det er en krise, der nu først og fremmest rammer specialarbejderne. Med en produktionsform ”just in time” uden lagerbeholdninger kender kapitalen umiddelbart kun til at fyre folk som svar på problemerne.

Siden august 88 er ledigheden blandt 3F´s medlemmer steget med 66 procent. Det vil sige at på blot fem måneder er ledigheden mere end fordoblet.
Stigningen i ledigheden er størst i Byggegruppen og Industrigruppen.  Ud af industrigruppens cirka 100.000 forsikrede medlemmer har omkring 10 % været berørt af ledighed i uge 3 mod omkring 5 procent året før.

Og ledigheden i  3F fortsætter med at stiger i rekordfart. Indtil nu mest i Jylland og på Fyn.
F. eks var 5,4 procent af Holstebros 3f afdeling berørt af ledighed i uge 3. I samme uge i år var tallet næsten tredoblet til 14,3 procent.
Samtidig har en lang række virksomheder iværksat fordeling og sender dele af de ansatte hjem på understøttelse i perioder. Det er højst sandsynligt forstadiet til nye fyringer.

Krisen udnyttes til lønpres

I forbindelse med krisens udvikling ser man også en udvikling hvor firmaer forsøger at udskyde allerede aftalte lønstigninger eller helt at aflyse dem. I flere og flere tilfælde presser de ansatte til at gå ned i løn – som i det kriseramte SAS.

De offentligt ansatte fra FOA, BUPL og Sundhedskartellet ser ud til at blive snydt for store dele af de 13 procents lønstigninger over de næste år, som var det magre resultat af konflikten sidste forår. Information har lavet en beregning, som viser at mange af sosu’erne, sygeplejerskerne og pædagogerne får omkring 5000 kr. mindre om året end resultatet af forhandlingerne lagde op til.

Løntabet skyldes, at de offentlige lønninger bliver reguleret i forhold til lønudviklingen på resten af arbejdsmarkedet.

Reguleringen betyder at offentlige ansattes løn stiger med 80% af de privates stigning, dog højest 1 procent. Omvendt kan de offentlige ansattes løn heller ikke stige mere end 1 procent hver gang de private stiger 0.8 procent.  Det er den sidstnævnte regel,  som snyder mahnge af de offentligt ansatte for tusinder af kroner om året.

Med andre ord: Lønpres på det private område årsag til at offentligt ansatte nu snydes for 5000 kr. om året.
Dette reguleringsforhold meddeler FOA-formand Dennis Kristensen, som har et hovedansvar for de magre ok-resultater, som blev tiljublet som den store sejr,  nu skal tager op til overvejelse!

Netavisen 17. februar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne