Sejr for Morales og det progressive Bolivia

Folkeafstemning januar 2009Bolivia skrev historie, da omkring 60 pct. sagde ja til en ny forfatning ved en folkeafstemning den 25. januar. Den betyder, at de oprindelige folks ret til eget sprog og kultur for første gang lovfæstes – og der åbnes op for en hel anden fordeling af jord i det økonomisk ulige Bolivia.

Da resultatet var kendt erklærede den progressive præssident Evo  Morales, at et nyt Bolivia er skabt:
”I dag har vi skabt et nyt Bolivia med lige muligheder for alle. I dag har vi afskaffet kolonistaten”, sagde han til glade tilhængere i hovedstaden La Paz.

Det er et gigantisk fremskridt for det fattige land. Den reaktionære opposition, som søger ayt bevare uligheden, og hvis ledere er magtfulde jordejere i den tyndtbefolkede østlige del af landet, har gjort hvad de kunne for at bremse forandringerne og kastet landet ud i en situation tæt på borgerkrig. I september sidste år begik den en massakre på 20 bønder, som var på vej til protestmarch mod oppositionen.

Forfatningen betyder større politisk indflydelse for den indianske befolkning og samtidig en forbedring af dens økonomiske situation gennem en større andel af overskuddet fra de store naturgasressourcer. Den giver desuden regeringen større kontrol over landets økonomi og bedre muligheder for økonomisk omfordeling.

Hele Sydamerika har fulgt med i Bolivias vigtigste valg i årtier. Bodil Signe Wedele fra danske Operation Dagsværk siger:
-Det er fascinerende for mange sydamerikanske ledere at det fattigste land i Sydamerika har bevist deres demokrati ved at de fattigste bønder er gået sammen med middelklassen om at rette op på den massive ulighed der har præget landet. Dét er change, you can believe in!
Dagsværk markerede resultat med en fest.

Sejren ved folkeafstemningen betyder også, at der udskrives nyvalg til parlamentet 6. december, hvor Morales kan stille op til en ny fem-årig periode som præsident. Under den hidtidige forfatning kunne en præsident kun sidde en embedsperiode.

Netavisen 26. januar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne