Delt begejstring om ny politiklageordning

Pressemeddelelse
Forældre mod Politibrutalitet

Forældre mod Politibrutalitet overvejende positive overfor ny klageordning

Det er meget positivt og logisk at efterforskningen fjernes fra Statsadvokatens kontor, men foreningen peger på at det stadig er problematisk at Statsadvokaten fortsat afgør, om der rejses tiltale.

”Det er så oplagt og logisk at politiet selvfølgelig ikke skal undersøge sig selv. Det kan godt undre os at det har taget så lang tid at komme frem til denne løsning. Forhåbentligt får det den virkning, at de som føler sig krænket af politiet, kan få opbygget den tillid til at det kan nytte at klage. Vi oplever alt for ofte, at det ikke giver nogen mening at henvende sig til politiets forlængede arm, for både statistik og de mange historier om afvisninger af stort set alle klager, tager modet fra de fleste. Det har også den uheldige virkning, at de som er udsat for overgreb fra politiet, føler sig retsløse. Den udbredte følelse er at ingen der hører dem eller tager deres klager alvorligt, og det giver et grimt billede af et politi med frit lejde for vold”, udtaler Lisbeth Bryhl fra foreningen.

Efter mere end to års observationer af politiets indsatser ved demonstrationer og andre aktioner, hilser foreningen ”Forældre mod politibrutalitet” forslaget om at fjerne efterforskning af politiet, fra politiet selv, velkommet. Men peger samtidig på andre huller i klagesystemet.

Det er fortsat bekymrende at det er Statsadvokaten der skal træffe afgørelse om hvorvidt der rejses tiltale. Det er uforandret at Statsadvokaten ikke er en aldeles uvildig instans, og kan få den uheldige virkning at der kan sættes spørgsmålstegn ved vurderingen af tiltalerejsning.

Derudover er den lange sagsbehandlingstid et stadigt problem. Det vil vise sig om der med den nye ordning kan sættes en anden standard for ventetiden, for også dette giver et knæk i retsfølelsen.

Endeligt er der den konkrete procedure for klager. Man henvender sig skriftligt til Statsadvokaten, som skriftlig skriver tilbage og sådan fortsætter sagsbehandlingen, indtil at klageren eventuelt indkaldes til en samtale eller afvises. Denne brevudveksling kan stå på i årevis uden nogen afklaring eller indkaldelse.

”Både den skriftlige sagsbehandling og den omstændighed at klagerne overvejende vurderes på baggrund af skriftligt materiale, tager pusten fra mange. Det svarer til at man som borger skal henvende sig pr. brev til politiet, hvis man er blevet udsat for vold. Det er en klar forhindring både for retsfølelsen, men sandelig også for den konkrete følelse som voldsoffer. Hvor går man hen hvis man har været udsat for vold eller overgreb fra politiet? Der er ikke meget at hente personligt ved at skrive et brev til Statsadvokaten, og slet ikke ved at få et afslag. I andre sager om vold eller overgreb får man som borger den mulighed at sidde i retten og overvære en domstols afgørelse. For ofre for politiets overgreb er denne mulighed næsten udelukket”, beskriver Lisbeth Bryhl.

Netavisen 23. januar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater