Sejr for arbejderne på Republic Windows & Doors i Chicago

Sit-in Republic Windows & Doors i Chicago dag 6

Den 5. december ville ejerne af fabrikken Republic Windows and Doors lukke den efter at Bank of America havde nægtet kredit. De 240 arbejdere, mest latinamerikanske, fik ikke de lovpligtige 60 dages varsel. De er medlemmer af fagforeningen United Electrical Workers Union (UE) og besluttede at slå tilbage. De besatte fabrikken, en taktik der ikke har været anvendt i USA i omkring 70 år.

Og den første fabriksbesættelse siden den store depression i 1930’erne endte med en sejr for de ansatte, der i seks dage besatte og nægtede at forlade fabrikken. Arbejdernes sit-in aktion vakte enorm genklang blandt amerikanske arbejdere og i hele befolkningen.

Der var sympatiaktioner ved fabrikken  og mange andre steder i USA – først og fremmest rettet mod Bank of Amerika, der fik milliard-dollarbistand fra regeringen, men lukker virksomheder på stribe. Fire aktivister blev f.eks. anholdt ved en sit-in i Bank of America i San Francisco i solidaritet med de’ aktionerende Chicago- arbejdere.

Protest mod Bank of America fra arbejdere på Republic Windows and Doors i Chicago

Bank of America: I fik krisehjælp! Vi fik sparket!

Den brede støtte fik også den nyvalgte præsident Obama til at udtrykke sin sympati for aktionen.

Republic-arbejderen Raul Flores siger, at arbejderne ikke bare kan se til, mens arbejdspladserne nedlægges:
– Vi bliver nødt til at kæmpe for vores rettigheder. Det er ikke fair at de bare kaster os på gaden uden noget som helst. Nogen må gøre noget!

Trods aktionerne blivver fabrikken lukket, men det var en sejr for arbejderne, hvos krav blev opfyldt. De er nu sikret nogle måneders løn og andre ‘garanterede’ rettigheder ved fyringen, der altså ikke var så sikre igen.

Aktionen på Republic Windows and Doors er et varsel om aktiv arbejderklassemodstand i forbindelse med den økonomiske krise.

Fran Tobin fra den landsdækkende arbejderorganisation Jobs with Justice siger:
– Det bliver ikke sidste gang, vi vil se amerikanske arbejdere besætte amerikanske virksomheder, for at bevare arbejdspladser og givc tingene en anden retning.

Jobs with Justice arbejder for en ’People’s Bailout’ i modsætning til krisehjælpen til kapitalen, der skal indbefatte jobskabelsesprogrammer i stedet for gigantlån til banker, moratorium for tvangsauktioner, så folk ikke smides ud af deres hjem, investeringer i vedligeholdelse af infrastrukturen og hjælp til de manger konkurstruede delstater, så de kan overleve uden meget omfattende budgetnedskæringer.

– Ingen af disse krav bliver opfyldt uden at arbejderne og fagforeningerne er villige til at kæmpe for dem, siger Fran Tobin.

Netavisen 16. december 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne