USAs gældsorgie

Ansvaret for finanskrisen ligger hos de samme politikere og samme finansfyrster, som nu vil have krisehjælp og skatteyderne til at betale, så de kan undslippe konsekvenserne af deres ulykker med intakte eller større formuer – den amerikanske præsident og hans regering og ‘universets herrer’ på Wall Street

Af Eric Margolis, Toronto Sun

Wall StreetFinanspanikken, som stormer henover kloden er vanvittig kompleks, men årsagen til den værste finanskrise siden 1930’ernes Store Depression er klar.
Amerika har i to årtier væltet sig i gæld. Den amerikanske nationalgæld er nu dobbelt så stor som dens nettoværdi.

Fra ’Universets herrer’ på Wall Street, de mægige finansgiganter som Goldman Sachs, Merrill Lynch, Lehman og Morgan Stanley, til de mest beskedne boligejere blev det amerikanske gyldne motto: ’Lån til op over halsen, og sats på væddemål’.

Det traditionelle regulerede banksystem blev skubbet til side af Wall Streets finansgiganter, som skabte deres egne penge i form af komplekse sikkerhedsgarantier og handlede som gale med disse eksotiske redskaber og lånte hensynløst på dem uden megen regeringsreguklering eller indsyn.

Som Kevin Phillips peger på i sin profetiske bog Bad Money blev Amerikas vigtigste forretning uproduktiv finans. Fremstillingsvirksomhed faldt til kun 12 % af BNP. Wall Street giganterne blev sjofelt rige alene ved at cirkulere papir. Oppustede eller halvt værdiløse pantebreve voksede i fupværdi på hvert eneste trin af handelsprocessen.

Wall Street fik så godt som lov til at trykke penge og forhandle giftige pantebreve over hele jorden, fordi de store finanshuse og lederne af investeringsforeningerne opkøbte politikerne fra begge partier.

Lige så vigtigt var det, at den kolossale finans- og boligboble, som blev skabt på denne måde, blev hyldet af Bush-administrationen som et positivt bevis på den republikanske frie markeds-filosofi og den sande vej til velstand. Mere forsigtige europæiske og canadiske bankfolk blev affærdiget af de republikanske brystknusere som finansmæssige tøsedrenge.

Denne pyramidespils-operation fungerede så længe markedet blev ved med at gå op. Da musikken hørte op – katastrofe.

Netavisen 27. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne