Irak-krigen slog bunden ud af amerikansk økonomi

Den amerikanske økonom, nobelpristageren Joseph Stiglitz, har som tdl cheføkonom i Verdensbanken og præsident Clintons vigtigste økonomiske rådgiver været med til at gennemføre neoliberalismens asociale økonomiske politik på globalt plan.

Men han stod af, da det kom til at gennemføre den med militærmagt, og har i særdeleshed kritiseret Irak-krigen i bogen “The Three Trillion Dollar War – The True Cost Of The Iraq Conflict“, hvor de nuværende og indbyggede omkostninger ved krigen beregnes til 3 BILLIONER dollars.

Til BBC siger Stiglitz:
 - Krigen i Irak var dårligt planlagt. Det slog bunden ud af statskassen, at USA var tvunget til at blive i landet i lang tid. Krigen var for dyr, og det skabte et underskud på statsfinanserne. For at dække dette underskud måtte regeringen optage lån.
– Rentestigningen, der opstod som følge af det underskud, der var på statsfinanserne efter krigen, førte til, at boligejernes huslån blev dyrere. De måtte gå fra hus og hjem. Og dermed var bankerne i krise, siger nobelprismodtageren.

Se også

Krigen koster og koster og koster
Af prof. Joseph E. Stiglitz, Stop Terrorkrigen

Se mere

Krigsboom – hvor længe?
Kommunistisk Politik 16, 2006

Foghs kriseprogram: Krig og social krigsførelse

Kommunistisk Politik 6, 2003

Børskrak, verdenskrise og omstilling til krigsøkonomi
Af Klaus Riis, Netavisen 24. september 2001

Netavisen 25. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne