Colombia pressede dansk domstol i T-shirt-sag

Af Fighters + Lovers

Protest i Canada mod Plan Colombia og amerikansk og colombiansk statsterrorColombias regering har direkte indflydelse på det danske retssystem og deltog aktivt i retssagen mod Fighters+Lovers. Det siger den colombianske udenrigsminister Jaime Bermudez i et tv-interview. Colombias præsident Uribe takkede for det veludførte arbejde, der ifølge præsidenten førte til at 6 danske t-shirt-aktivister torsdag blev terrordømt for sin støtte til FARC.

Colombia har flere gange lagt pres på Danmark, for at få syv terrortiltalte dømt, skriver Politiken.dk. Netavisen dokumenterer, hvordan den colombianske udenrigsminister helt åbenlyst står ved, at den colombianske regering aktivt har haft indflydelse på retssagen mod tøjfirmaet “Fighters+Lovers”. Det bekræfter den colombianske udenrigsminister Jaime Bermudez i et interview i det colombianske talk-showprogram “La Noche”.

“Det var os, der appellerede. Og nu er denne proces netop ved at blive behandlet ved den anden instans (landsretten, red.), og her deltager Colombia aktivt”,” sagde Jaime Bermudez TV-programmet.

Bermudez lykønskede torsdag i radioprogrammet “W”, den colombianske dommer Lynett for sin indsats i sagen. Lynett blev ellers først trukket tilbage som vidne af anklageren selv, efter at landsretten afviste bevismaterialet fra den colombianske stat, fordi en del af det var fremkommet under tortur. Da Lynett alligevel vidnede, måtte han hårdt presset indrømme, at han selv var repræsentant for den colombianske stat ved den Interamerikanske Menneskerettighedsdomstol, da Colombia her blev dømt ansvarlig for to blodige massakrer på civile.

Retssikkerhed under pres

Bermudez sagde i interviewet, at det var Colombia – og ikke den danske justitsminister – der traf beslutningen om at anke byrettens frifindelse i 12. december 2007 af syv T-shirt-sælgere. Udenrigsministeren erklærede, at Colombias regering fører en kampagne i Danmark, for at Fighters+Lovers skal dømmes, og det forarger Michael Schølardt, som blev idømt seks måneders ubetinget fængsel.

“Det her er ufatteligt. Dommerne har ikke kunne stå i mod det store politiske pres fra den colombianske regering. Det danske retssystem havde en mulighed for at slå en streg i sandet. I stedet har de stillet sig på siden af den israelske besættelsesmagt og den colombianske regering, som slår folk ihjel og torterer folk i fængslerne,” siger Fighters+Lovers direktør Michael Schølardt. Han mener, at Colombias indflydelse på dommen er en skamplet på den danske retsstat og retssikkerhed.

www.fightersandlovers.org

Dokumentation

Om dommeren Lynett´s vidneudsagn: [politiken.dk]

En gengivelse af udenrigsminister Jaime Bermudez udtalelser på radioprogrammet “W”s og tv-kanalens RCN´s hjemmesider: [www.wradio.com.co]

[www.canalrcn.com]

(klik på: La noche prog. 109)

Endvidere er en foromtale med det pågældende klip af interviewet tilgængeligt på You Tube. Søgeord: “la noche de rcn 4” – Tidskode 1:10)

BILAG 1

Retssagen kort

– Den 18.9: Fem ud af seks dommere dømmer to tiltalte seks måneders fængsel, mens fire andre fik betingede domme. En enkelt blev frifundet.

– Den 19.9: Colombia pressede dansk domstol i T-shirt-sag – se: [politiken.dk]

Inden da i december 2007 frikender Københavns Byret de syv tiltalte. Retten fandt det ikke bevist, at FARC og PFLP skulle være »terrorister«, selvom de er opført på EUs terrorliste. Derfor frifandt Byretten de syv tiltalte, men anklagemyndigheden ankede, og dommen fra Østre Landsret falder torsdag den 18. september kl. 12.00.

I 2008, sept.: Torturbeviser: Østre Landsret afviser centrale dele af anklagerens beviser, fordi de er fremkommet under tortur: [politiken.dk]

– Fagforeningen Træ, Industri, Byg giver penge til oprørsbevægelsen FARC: [politiken.dk]

– Danske modstandsfolk sender penge til PFLP: [www.fightersandlovers.org]

Overblik over sagen: [www.fightersandlovers.org]

Mere om Fighters+Lovers: [www.fightersandlovers.org]

BILAG 2

FAKTA OM COLOMBIA

Drab på studerende

Ifølge en nyudgivet rapport fra studenterorganisationen FEU (Federatión de Estudiantes de Universitarios) er 15 studerende blevet dræbt som følge af deres engagement, siden Uribe tiltrådte som Colombias præsident i 2002. På et år er menneskerettighedskrænkelser mod organiserede studerende fordoblet, dokumenterer FEU.

Drab på faglige

I 2008 er 41 fagforeningsfolk blevet myrdet, dokumenterer CUT, Colombias LO. CUT holder staten ansvarlig for mordene.

Den engelske menneskerettighedsorganisation Justice For Colombia skriver, at der er begået mere end 2500 mord på faglige siden 1986. Det er det højeste tal i verden, og stort set ingen ansvarlige er blevet retsforfulgt.

Samme kilde beskriver, hvordan lederen af de offentligt ansatte i Colombia for nylig blev myrdet da han var på vej til at aflevere sin datter i børnehave. Bagefter blev hans lig fundet på en losseplads. Colombias politi er involveret i mordet.

FARC har forsøgt med fredelige midler, men er blevet mødt med massedrab
I slutningen af 80erne udryddede de paramilitære og hæren i fællesskab det politiske parti Unión Patriótica – et bredt venstrefløjsparti, støttet af fagbevægelsen og af FARC – ved målrettede mord på 3000 af partiets medlemmer. Det gjaldt særligt parlamentsmedlemmer, borgmestre, byrødder – og to præsidentkandidater. Kilde: OAS, Organisationen af Amerikanske Stater.

Massegrave til dødspatruljernes ofre

Op mod 20.000 ofre for statens langvarige beskidte krig ligger skjult i massegrave. Kilde: Den colombianske menneskerettighedsforkæmper Iván Cepeda.

Internt fordrevne

Flere og flere familier bliver udsat for tvangsfordrivelser af de paramilitære, der overtager deres jord og bemægtiger sig de naturresurser, der findes i undergrunden.

I dag er 3,6 millioner colombianere blevet tvunget på flugt på denne måde, og landet har et af de højeste antal internt fordrevne i verden.

Kilde: FN.

Netavisen 20. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater