Anklagerens colombianske vidne erkender statens medansvar for massakrer

Af Fighters + Lovers

Anklagemyndigheden havde store vanskeligheder ved at bestemme sig for om dets colombianske vidne skulle afhøres. I går (torsdag) trak de vidnet tilbage. Her til morgen (fredag den 5. september) ønskede anklageren så alligevel at afhøre vidnet. Det fortryder anklageren måske i dette øjeblik.

Under formiddagens retsmøde udtalte vidnet, den colombianske dommer Eduardo Montealegre Lynett, at tortur er ulovligt i Colombia og, at staten garanterer borgernes rettigheder. Men kort efter måtte han erkende, at staten ved flere lejligheder har påtaget sig ansvaret for mord og massakrer.

La Rochela-massakren

I 2007 var Eduardo Montealegre Lynett selv med til at tabe en sag ved Den Interamerikanske Menneskerettighedsdomstol om den blodige massakre i landsbyen La Rochela. Her blev 12 ansatte ved justitsministeriet brutalt myrdet af paramilitære med forbindelse til det colombianske militær. Efter morderne malede gerningsmændene FARC graffiti på ofrenes biler for at give indtryk af at FARC stod bag forbrydelsen.

Eduardo Montealegre Lynett måtte på vegne af den colombianske stat erkende statens ansvar for massakren. Dette er blot en af seks sager de senere år, hvor den colombianske stat er blevet kendt skyldige i mord og overgreb. Eduardo Montealegre Lynett har repræsenteret staten ved to af disse sager.

– Det er paradoksalt, at anklagerens vidne først påstår, at Colombia er en retsstat, og dernæst fortæller at han selv har været med til i flere sager, hvor staten er kendt skyldig i mord og overgreb, udtaler Michael Schølardt og fortsætter:
– Vidnets udsagn virker dybt utroværdigt, og hans forklaring kan ikke ses som andet om end et partsindlæg.

Retssagen kører i Østre Landsret og løber over syv dage med start kl. 9.30. Domsafsigelsen er planlagt til den 11. september. Retsmøderne er åbne for offentligheden og foregår i Østre Landsrets 3. afdeling, Bredgade 59.

Netavisen 8. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater