På røven – også i Danmark

Kommunistisk Politik 15, 2008

En af mine venners venner arbejder for politiets auktioner i København. Det forlyder derfra, at antallet af indbragte effekter fra konkurser og udsættelser er eksploderet i løbet af det sidste halve år. Der er for lidt plads på lagrene og alt for få til at sortere alt det, der kommer ind.

Køkkenskufferne trækkes ud og sendes usorteret videre, klædeskabene tømmes uden videre over i plastikposer, lamper og lænestole, tv, computere, dvd’er, bøger og kogegrej og meget, meget mere kommer hulter til bulter i hidtil usete mængder.

Andre rykker sammen og udlejer dele af deres bolig for at have råd til at blive boende.

På Danmarks Statistik er der lidt tal på: Det sæsonkorrigerede antal af konkurser steg fra 271 i maj til 283 i juni, mens antallet af tvangsauktioner i samme periode faldt til 157 fra 193, hvilket er højere end i perioden 1.1.2003-1.2.2008, men stadig langt under det højeste antal i 1993.
Ser man udelukkende på byggesektoren, er antallet af konkurser dog højere end i 1993. Alene-stående ikke nødvendigvis alarmerende tal.

Samtidig står der nu 17.774 boliger tomme i København. En stor del af dem er nybyggede luksuslejligheder, der ikke findes købere til. Alene i dag den 21.7. er der indrykket over 30 nye lejligheder i København K, N, NV, S, SV, V og Ø på lejebolig.dk. I lejlighedskomplekserne på Islands Brygge og kanalbyen Sluseholmen i Sydhavnen er det nu aftalt, at der kun må skiltes med én lejlighed til salg pr. ejendom, da skilteskoven med Til Salg-skilte ellers ville skræmme enhver køber væk. Kører man en tur forbi ved aftentid, ses det tydeligt, hvor få af lejlighederne der er beboet.

Sammen med Domea – et boligselskab, der ikke undser sig for at opkræve husleje for en plejehjemsbolig op til tre måneder efter et dødsfald og i strid med lejeloven – har CASA skrevet en rapport, der sammenligner indkomster med huslejen i lejeboliger. Undersøgelsen viser, ikke ganske uventet, at enlige med og uden børn og par med børn og en indtægt på 25-30.000/mdr. pr. voksen ikke har råd til at bo i en nybygget eller renoveret lejelejlighed, hverken i de private eller almene ejendomme. For tiden står der således 97 nybyggede almene boliger tomme i København, mens der er 100.000 på ventelisterne.

Antallet af lejeudsættelser er da også inde i en jævn stigning fra 1.499 i 2002 til 2.589 i 2006. Samtidig viser en undersøgelse fra SFI fra april, at en fjerdedel af de udsatte efterfølgende bliver hjemløse, at næsten halvdelen er børnefamilier og et stigende antal er enlige mødre med børn, at 20 % tilhører en etnisk minoritet, og at kontanthjælpsmodtagere er særligt hårdt ramt.

Altså på den ene side påstår regeringen, at de ønsker og arbejder for at undgå, at fattigdom går i arv. På den anden side er det kropumuligt, selv for en børnefamilie med en almindelig indkomst, at finde en ny lejlighed, de har råd til at bo i, og regeringen forhindrer kommunerne i at give tilskud til bygning af sociale boliger eller tilskud til børnefamiliers husleje.

Imens står titusindvis af lejligheder tomme og forringes i værdi, byggeaktiviteten falder og antallet af konkurser stiger.
Man kunne jo fristes til at opfordre til en ny type husbesættelser.

Netavisen 24. juli 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne