Nepal bliver republik

Kommunistisk Politikl 12, 2008

Republikkens sejr fejres i KathmanduOnsdag den 28. maj blev en historisk dag i Nepal i kampen mod feudalismen. Det var dagen, hvor den forfatningsgivende forsamling med Nepals Kommunistiske Parti (maoister) som største parti med overvældende flertal besluttede at afskaffe kongedømmet og indføre en demokratisk republik. En forhadt æra med 240 års kongedynasti er nu slut.

Parlamentsbeslutningen blev straks synliggjort, ved at kongedømmets flag på kongepaladset blev fjernet og erstattet af et republikansk banner. Paladset vil senere blive åbnet for offentligheden som landets nationalmuseum.

Kongen fratages nu sine privilegier og har fået to uger til at forlade kongeslottet. Alles øjne er rettet imod den forhadte og detroniserede monark, der i begyndelsen af 2005 fyrede regeringen gennem et royalt kup. Vil han trække sig frivilligt, selv om hans støtter i landet kun er meget få, og hans internationale bagmænd finder det klogest, at han holder lav profil?

Kongen har nu officielt givet meddelelse om, at han underordner sig folkets beslutning og vil trække sig fra paladset i den nærmeste fremtid.
Omkring 1.500 soldater har holdt vagt ved paladset. Fra dem forlyder det, at de er indstillet på at følge den forfatningsgivende forsamlings beslutning.

Virkeliggørelsen af republikken er det seneste trin i en politisk proces som afslutning på den ti år lange folkekrig under ledelse af NKP(M). Den væbnede kamp, der nød stor folkelig opbakning, førte i 2006 sammen med landsdækkende masseprotester til en fredsaftale, hvor de afgørende politiske partier blev enige om at gøre op med kongedømmet, hvilket var NKP(M)’s ufravigelige krav for fred.

For kun godt en måned siden vandt partiet en kæmpesejr ved valget til den grundlovgivende forsamling og blev langt det største parti. Derimod måtte Kongrespartiet og det reformistiske ”Nepals Kommunistiske Parti (forenede marxister-leninister)”, UML, se deres vælgerbase forsvinde.

Det var et stort chok og en ’overraskelse’ for de vestlige medier, som med amerikansk propaganda i spidsen havde fastholdt deres kampagne imod NKP(M) som en terrororganisation placeret på USA’s terrorliste. USA nægter fortsat at fjerne dem fra terrorlisten og stiller sig officielt ’afventende’ over for den allerseneste udvikling i Nepal.

Den gamle britiske kolonimagt indretter sig efter de nye tider og har sendt en lykønskning med beslutningen i håb om indflydelse. Det kæmpemæssige naboland Indien, der hidtil har haft stor indflydelse i Nepal, frygter også den nye selvstændige udvikling, og at det nepalesiske eksempel vil inspirere den folkelige modstand i Indien.

Det er en historisk situation: Folket i Nepal og rundt i verden jubler, medens imperialismen græder.

Se også
Strålende sejr for revolutionen i Nepal
Kommunistisk Politik 9, 2008

Netavisen 4. juni 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne