Stor kampgejst og opbakning til svensk sundhedspersonale

Vårdförbundet demo Stockholm Foto: Arbetaren

De svenske sygeplejersker/sundhedsarbejdere strejker nu på femte uge for højere løn og for tredje gang udvides strejken med inddragelse af stadig flere strejkende.

For nuværende er mellem 6.500 og 7.000 af plejeforbundets medlemmer udtaget til konflikt. Fra den 29. maj vil omkring 10.000 sygeplejersker/sundhedsarbejdere være i konflikt, såfremt der ikke tilbagetrækkes andre varsler.

Helt som i Danmark nyder strejken stor opbakning i befolkningen på trods af gener. Hele 73 procent står bag strejken og de strejkendes krav om højre løn, helt på samme niveau som ved konfliktens start.

Det fremgår af en nylig Novo Opinon-undersøgelse,  hvor 1000 personer blev interviewet.
– Det er glædeligt at det svenske folk giver os fortsat høj støtte. Det er vigtigt for os at vi har almenhedens støtte. At den er så kraftfuld, trods det at konflikten har været i gang så længe er et tydeligt signal til vore politikere. Vi håber nu at arbejdsgiveren tager sit ansvar på sig og giver os en retfærdig løn, så denne konflikt kan afsluttes, udtaler Värdförbund,et der organiserer de strejkende.

Opbakningen til de strejkende viser sig også i form af en lang række støtteudtalelser fra andre faggrupper i Sverige,  især med relation til offentligt ansatte.  Men der er også en udvikling i gang med støtteudtalelser fra helt andre faggrupper.  Det er forbund, der hverken i Sverige eller Danmark normalt glimrer ved deres initiativrigdom og solidaritet,  men det er en udvikling der primært kommer nedefra.

I støtte udtalelse fra styrelsen for IF Metall i Södra Västerbotten om tværfaglig kamp og solidaritet hedder det rammende:

”Vi støtter sygeplejerskernes kamp for højere løn. Vi tror at jeres kamp kommer til at opnå en endnu større sympati og respekt fra almenhedens side hvis vi bygger faglige broer til Kommunals medlemmer indenfor plejen hvis lønniveau også må opvurderes. Plejen vil ikke fungere uden jeres arbejde for den skattefinansierede fælles velfærd.

Vi vil udtrykke vores solidaritet som en støtte til en gruppe lønmodtagere som vover at tage striden og udfordre strukturel diskriminering i samfundet og derigennem virke for at udjævne uretfærdigheder mellem mænds og kvinders løn.”

Det er i Sverige, dette foregår, men det kunne lige så godt være Danmark. De svenske sundhedsarbejderes strejke fortsætter, og igangværende sonderinger har ikke betydet noget forlig, de strejkende skal tage stilling til.

Se også

Svenske sygeplejersker strejker: Truer med at sige op
Netavisen 23. april 2008

Svenske sygeplejersker i lønoprør: Følger i de finskes spor
Netavisen 26. marts 2008

Netavisen 21. maj 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne