Mere end hver tredje tyske lønarbejder er fattig

EU-tilbud til de tyske og andre unionsarbejdereSvælget imellem rig og fattig bliver stadig større i Tyskland. Det fremgår af forbundsregeringens tredje fattigdoms- og rigdomsrapport, som 19. maj blev fremlagt i Berlin af Tysklands socialdemokratiske arbejdsminister Olaf Scholz.

Ifølge Scholz kan 13 procent af de 82 millioner tyskere betegnes som fattige, medens andre 13 procent kun kan holdes væk fra den officielle fattigdomsgrænse ved hjælp af tilskud i form af sociale ydelser.

Ifølge EU’s definition er man fattig, såfremt man har mindre end to tredjedele af den gennemsnitlige indkomst til rådighed. I Tyskland svarer det til 781 euro (5.800 kr.) netto om måneden.

Den gennemsnitlige årlige bruttoløn sank i undersøgelsestidsrummet fra 2002 til 2005 fra 24.873 euro ned til 23.864 euro. Det svarer til 4,7 procent – og så er der ikke taget hensyn til forbrugerprisstigninger.

Ifølge rapporten lå indtægten hos mere end en tredjedel af ikke-selvstændigt beskæftigede under den officielle fattigdomsgrænse!

Rapporten bliver ifølge avisen Junge Welt modtaget med vrede fra fagforeninger og sociale bevægelser. Der tales om ’skræmmende tal-scenarier’, der må reageres imod. Ud over forholdsregler imod lavtløn stilles der krav om at modvirke den massefattigdom for de ældre, som nu også er en realitet eller på stærkt på vej.

Netavisen 23. maj 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne