De danske krigsudgifter sløres systematisk

Dræbt dansk soldat kommer hjem fra ulovlig krigDet officielle tal for de danske økonomiske omkostninger alene ved Irak-krigen (og ikke Afghanistan-krigen eller krigen mod Serbien og de danske styrker i Kosova) er sat til 2.5 milliarder kr.,  indtil de danske tropper trak sig ud.

Det er en høj sum, men meget langt fra virkeligheden.

Den danske stat og dansk militær arbejder nemlig sammen om at tilsløre tallene, for at få det til at se ud, som om Foghs ulovlige og tabte krige betyder færre byrder for skatteborgerne, end de faktisk gør.

Den amerikanske nobelpristager, økonomen Joseph Stieglitz, har for kort tid siden sammen med Linda Bilmes udsendt bogen The Three Trillion Dollar War (‘Krig for tre billioner dollars’), hvor de giver et langt mere realistisk bud på de faktiske udgifter til den amerikanske krig i Irak, ikke bare umiddelbart, men også de udgifter den rummer for fremtiden.

Hvis en progressiv dansk økonom fulgte Joseph Stieglitz’ opgørelsesmetode, ville han/hun nå frem til tal i helt andre størrelser end 2,5 milliarder kr.

F.eks inkluderes i de danske tal ikke udgifterne til hospitalsophold for sårede, psykologbistand for skadede, pensioner til invalide danske veteraner fra krigene o.s.v., der vil belaste samfundsøkonomien langt ud i fremtiden. Det er sundheds-og socialbudgetterne, der belastes.

Heller ikke omkostningerne ved materialeanskaffelser og erstatninger til krigen, eller de mange underordnede serviceydelser, som den imperialistiske hær modtager, indbefattet ydelser som vejrmeldinger fra Metereologisk Institut, medtælles. Der er i kirigsførende lande en militær side ved talrige ‘civile’ funktioner.

Heller ikke udgifter til såkaldt civile projekter i de af Danmark ulovligt angrebne og besatte lande, som Irak og Afghanistan, tælles med, selvom de er en ’nødvendig’ og integreret del af krigsindsatsen. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har netop meddelt folketinget, at hun vil bruge 200 millioner kroner ekstra om året på ’genopbygning’ i Afghanistan. Det er en fordobling i forhold til i dag. Pengene tages fra u-landsbistanden.

Officielt koster den danske krigsførelse i Afghanistan, som regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De radikale alle støtter en halv milliard kroner om året.

De virkelige tal for hvad krigen økonomisk koster danskerne ville få kravet om Start velfærden – Stop krigene! til at lyde endnu kraftigere.

Se også
Krigen koster og koster og koster
Af prof. Joseph E. Stiglitz, Stop Terrorkrigen

Dræbt i Afghanistan: Danske imperialistiske politikere med blod på hænderne
Netavisen 01.04.2008

Netavisen 2. april 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater