Svenske sygeplejersker i lønoprør: Følger i de finskes spor

Angels No MoreDe svenske sygeplejersker kræver som deres danske kolleger massive lønstigninger og har derfor startet kampagnen Lønoprør2008. De truer med at gøre de finske sygeplejersker kunsten efter og sige kollektivt op, hvis de ikke de får kravene gennemført.

To  sygeplejersker fra Vesterås  Fatma Aslan og Rolf Forslund, har under de svenske overenskomstforhandlinger, som foregår i øjeblikket, taget initiativ til kampagnen Lønoprør2008, en landsdækkende underskriftsindsamling for deres lønkrav på 5000 sv. kr. om måneden, en forhøjelse af startlønnen fra 18.000 til 23.000 kr. om måneden. Generelt ligger det svenske løn- og omkostningsniveau noget under det tilsvarende danske.

Hvis kravene ikke opfyldes, skriver man under på masseopsigelser som det skete i Finland, hvor sygeplejerskende fik en lønstigning på mellem 22 og 28 %  efter at 13.000 sygeplejersker deponerede deres opsigelser.

De svenske forhandlinger er strandet både centralt og lokalt. Et forligsudspil ventes i slutningen af marts.

Nu kan det være  nok!

I kampagnemanifestet hedder det bl.a.:

’ Hvordan kan det logisk og moralsk forsvares, at sygeplejerskerrne i Västerås er blevet tilbudt en lønstigning på tre procent, samtidig med at en landstingsdirektør har fået 50 procents lønforhøjelse?

Nu kan det være nok! Vi er trætte af at høre på politikernes tomme ord. Vi er trætte af at være søde. Nu er det på høje tide, at både regeringen og Sveriges kommuner og landsting lytter til os. Vi har ikke i sinde at acceptere de helt absurd lave lønstigninger, som vi hidtil er blevet præsenteret for.  Nu har vi tænkt os at reagere ved at sige op, hvis vi ikke bliver taget alvorligt. Det er gået for langt. Tålmodigheden er slut.  Misbruget af plejepersonaler har stået for længe på.  Kampviljen er maksimal. Vi ved vi har det svenske folk bag os.’

’Vi tror og håber at dette bliver starten på et landsdækkende sygehusoprør.
Dette er regeringens, landstingenes og kommunernes sidste chance for at stoppe, hvad der vil kunne blive en landsomfattende personalekrise til sommer. Hvor langt vil regeringen gå med sin tavshed, når det gælder at risikere patientsikkerheden og befolkningens sundhed. Vort budskab er entydigt: Lyt nu eller drag konsekvenserne.’

Omkring 23.000 har indtil i dag skrevet under på Lønoprør2008’s krav.
Der er al mulig grund til at de danske sundhedsarbejdere lader sig inspirere af deres nordiske fagfæller.

Se hjemmesiden
LÖNEUPPRORET 2008
www.upproret.se

Netavisen 26. marts 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne