Kurdere og tyrkere demonstrerer sammen i Istanbul

Lørdag den 23. februar 2008 demonstrerede flere tusinde tyrkiske og kurdiske venstreorienterede sammen i Istanbul mod den tyrkiske hærs invadering af de kurdiske områder i det nordlige Irak.

Af autonom info-service

Tyrkisk tank i det kurdiske NordirakDemonstrationen er led i den tyrkiske venstrefløjs bestræbelser på sammen med den kurdiske venstrefløj at udvikle en fælles fredsbevægelse mod den islamisk-konservative regerings krigspolitik under ledelse af premierminister Tayyip Erdogan.

En repræsentant fra det kurdiske ”Parti af det demokratiske samfund“ DTP understregede i en tale på demonstrationen, at det tyrkiske militærs indmarch i Nordirak næppe drejer sig om en såkaldt ’kirurgisk præcisionsoperation’ mod angivelige kurdiske terrorister og seperatister.
Erdogan-regeringens fordækte dagsorden sigter i realiteten på militært at knuse den uønskede autonomiregion i hele Nordirak.

Store dele af den tyrkiske venstrefløj (EMEP, ÖDP, DSIP , SDP, anti-krigsgrupper, m.fl.) deltog i lørdagens protestdemonstration i Istanbul. ’Tyrkiets fredsplenum’ (Türkiye Baris Meclisi), som er en fælles netværksstruktur for venstreorienterede organisationer, komiteer og intellektuelle, krævede en ’øjeblikkelig afslutning af den igangværende angrebskrig, som ikke kun den kurdiske, men også den tyrkiske befolkning betaler en høj pris for’.

Flere talere vurderede, at militæraktionen forsøger at fremprovokere nye spændinger mellem landets forskellige etniciteter og saboterer kravet om en ny forfatningsreform, som anerkender mindretallenes rettigheder. Demonstrationen afsluttedes med et fælles tyrkisk-kurdisk opråb om ’at gå aktivt imod militæroperationen mod kurderne’.

I de kommende uger vil det kurdiske DTP organisere demonstrationer og mobilisere den kurdiske befolkning mod den tyrkiske regerings krigspolitik. Optakten er  massedemonstrationer i den kurdiske millionby Diyarbakir  mandag den 25. februar 2008.

Netavisen 25. februar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne