Krise, kursfald og børskrak

Kommunistisk Politik 3, 2008

Nedturen på børserne verden over har efter årsskiftet udløst egentlige børskrak – bl.a. i Norge. USA og centralbankerne gør ihærdige forsøg på at bremse nedturen, men en global recession er på vej. På kapitalisternes topmøde i Davos var krisestemningen udtalt.

På den årlige topkapitalist-konference i Davos i Schweiz, hvor også den danske statsminister deltog og berolige med, at danske økonomi var i stand til at modstå alt, blev den optrækkende verdenskrise det uofficielle hovedtema.

– Verden har ikke set det værste endnu, når det kommer til økonomien, og bankerne har gjort sig skyldige i at undervurdere risici, sagde den britiske premierminister Gordon Brown ved  topmødet i Davos.
– Dette er en prøvelserne tid for verdensøkonomien og de af os, der tror på det frie marked, fleksible økonomier og holdbar globalisering.

Den ungarsk fødte supermagnat George Soros blæste alarm i et indlæg i Financial Times op til topmødet:
– Den nuværende krise er ikke blot den nedtur, som følger ovenpå boligboomet, den markerer grundlæggende set afslutningen på en æra af fortsat kredit-ekspansion baseret på dollaren som international reserve-valuta. Nu er resten af verden stadig mere uvillig til at opsamle dollars.
– Krisen er kulminationen på et superboom, som har varet mere end 60 år, konstaterede han og tilføjede, at den er ’mere alvorlig end nogen anden siden 2. Verdenskrig’.

Verdens topudbyttere frygter med andre ord, at den kommende krise vil afsløre hulheden i deres lovsang til kapitalismen og forstærke de sociale protester på globalt plan.

En verdenskrise vil betyde en kollaps for den nyliberale strategi, som den globale kapital har sværget til i de sidste tre årtier, og promoveret overalt især siden begyndelsen af 90’erne.

Kan USA afværge krisen?

Gennem dramatiske rentesænkninger har den amerikanske Centralbank søgt at bremse kursfaldene og genoprette den svindende tillid til den amerikanske økonomi. Med udsigt til mere end 2 millioner tvangsauktioner af amerikanske hjem har Bush måttet tilbyde nogle økonomiske hjælpepakker, bl.a. nye og bredere anlagte skattelettelser. Det er mere end tvivlsomt om nogle af delene lykkes.

Den tidligere vicefinansminister i Reagan-administrationen Paul Craig Roberts, der er en af Bush-regeringens skarpeste kritikere skriver i en kommentar under titlen ’Hvordan Bush ødelagde dollaren’ , at det ’er svært at afgøre  hvor Bush har gjort størst skade: for den irakiske eller den amerikanske økonomi.’ … ’syv år med Bush har set statsgælden vokse med to tredjedel, mens husstandenes gæld fordobledes’.

Han fortsætter:
‘Gennemsnitsindkomsten er faldet. Deltagelsen i arbejdsstyrken er gået ned. Jobtilvæksten har været patetisk ringe, 28 % af de nye job er kommet i regeringssektoren. Alle de nye arbejdspladser i den private sektor består i private uddannelser og sundhedsbureaukratier, på barer og restauranter. Tre en kvart million fremstillingsjobs og en halv million arbejdsleder jobs gik tabt. Antallet af arbejdspladser i fremstillingssektoren er faldet til niveauet for 65 år siden.
Det er profilen for et land i den tredje verden’.

USA kan ved egne kræfter ikke afværge krisen. Spørgsmålet er hvor længe der vil blive investeret I at holde dollaren oppe fra andre lande.
Det står allerede nu klart, at krisen og krakkene vil ikke holde sig til finanssektoren, men påvirke hele samfundsøkonomien – på globalt plan.

Se også
Norsk børskrak konstateret

Netavisen 30. januar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne