Krisen banker på døren – også i Danmark

Vi har hørt det igen og igen: Den danske økonomi er bundsolid, den stærkeste i Europa. Alligevel er krisetegnene der.

Kommunistisk Politik 24, 2007

I valgkampen gentog VK-regeringen det igen og igen som et mantra: Vælg os, vælg stabilitet og fortsat økonomisk fremgang. Det gjorde også sin virkning, men det er det valgløfte af alle, Fogh får sværest ved at opfylde. For den økonomiske krise banker på døren, og det er ikke blot som afledt virkning af den amerikanske kreditkrise. Det er en krise med rod i den danske økonomi selv, en regulær overproduktionskrise. Og den er her allerede.

Arbejdskraftmangel?

Et andet af valgkampens mantraer lød: Den danske økonomis største problem er mangelen på arbejdskraft. Også grundlaget for Fogh3 behandler det som det helt centrale spørgsmål. Og sandt er det, at der arbejder flere udlændinge end nogensinde i Danmark. En opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at der arbejdede næsten 250.000 personer med udenlandske pas i Danmark i andet halvår af 2007. Det er hen ved 50.000 flere end for små to år siden, i begyndelsen af 2007.

Det er unge svenskere, det er tyskere, det er polske håndværkere og andre østeuropæere, der er kommet hertil, lokket af relativt høje lønninger og arbejdsløshed hos dem selv. Sidste år var det godt 25.000, i 2007 er det steget til 60.000. Antallet af pendlere fra Sverige og Tyskland er på et år øget med 10000 personer, til 23.000.
I alt er der 2,8 millioner beskæftiget på det danske arbejdsmarked. Ca. hver tiende er altså udlænding.

Nedturen begyndt

Og jobfesten fortsætter tilsyneladende: – Vi har omkring 60.000 ledige jobs, siger en direktør i DA.
Men antallet af ledige danske håndværkere vokser samtidig med at arbejdsgiverne klager over mangel på arbejdere. Især inden for byggeriet. Nybyggeriet er næsten gået i stå, og i første omgang er de fyret, der laver fundamentet – jord&beton’ere og murere. Senere kommer turen til dem, der gør det færdigt.

Den følelige tilbagegang satte ind allerede i august. Samtidig benytter mange arbejdsgivere lejligheden til at erstatte høje danske håndværkerlønninger med billigere til udlændinge. Jobfesten er en fest, hvor kun arbejdsgiverne er inviteret.

Byggeriets begyndende krise er en regulær ’overproduktionskrise’. Der er simpelthen for mange nybyggede og gamle huse og lejligheder udbudt på markedet. For arbejderne har ikke råd til dem. Boligpriserne er banket i vejret, men selvom ejendomsmæglere og økonomer taler krisetegnene væk, kan det ikke skjules, at salget er gået i stå, og at priserne i storbyer som København og Århus er reduceret med 10-15 pct. på mindre end et år.

Den danske byggeindustri er da også begyndt at se sig om efter nye eksportmarkeder, som altid når krisen kradser. Men også der flader boom’et ud. USA står på randen af en større recession med kreditkrise, tvangsauktioner, massefyringer og et voldsomt dollarfald. For den danske økonoimi betyder det både faldende eksport og mindre indtjening på varer afregnet i dollars. Den negative spiral, der fører mod krise og depression, er allerede i gang.
Det betændte danske lånemarked vil også skabe problemer – ligesom også danske banker og finansieringsinstitutter rammes af den amerikanske kreditkrise.

Alle advarselslamper blinker – og Fogh og Co. søger at bremse den ved at nægte de offentligt ansatte de lønstigninger, der er blevet snydt for, mens direktørerne og deres kreaturer fordoblede indtjeningen.

Se også
Kapitalistisk kreditkrise
Af Fred Goldstein KP24, 2007

Netavisen 7. december 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne