CIA dækoperation ”Knibtang” afsløret i Venezuela

Venezuela: Psykologisk operation for at destabilisere Venezuela og vælte præsident Chavez

Kommunistisk Politik 24, 2007

Af Eva Golinger, Information Clearing House, 29. november 2007

CIA’s dækoperation ”Knibtang” afsløret i Venezuela

Psykologisk operation for at destabilisere
 Venezuela og vælte præsident Chávez


Af Eva Golinger

DOKUMENTATION

Et internt CIA-memorandum er blevet opsnappet af Venezuelas efterretningsvæsen fra den amerikanske ambassade i Caracas. Det afslører en plan for at destabilisere Venezuela i de kommende dage. Planen med titlen ”Operation knibtang” er forfattet af CIA-officeren Michael Middleton Steere og var adresseret til CIA-direktøren general Michael Hayden i Washington. Steere er stationeret ved den amerikanske ambassade i Caracas forklædt som en ’Regional Affairs Officer’.

Det interne memorandum, dateret den 20. november 2007, refererer til ”Fremrykning i slutfasen på Operation Knibtang” og bekræfter, at operationen er koordineret af teamet HUMINT (Human Intelligence) i Venezuela. Memoet opremser de forskellige scenarier, som CIA har arbejdet med i Venezuela op til den kommende folkeafstemning den 2. december.

Valgscenariet, som det er beskrevet, bekræfter, at opinions-tendensen ikke vil skifte væsentligt før søndag den 2. december, og at ja-sigerne til den nye forfatningsreform har en føring på 10-13 pct. over nej-sigerne. CIA vurderer, at omkring 60 % vil undlade at stemme, og slår fast i memoet, at denne tendens ikke vil ændres før valget.
Steere understreger vigtigheden af succes for propagandakampagnen mod offentligheden, og at CIA har støttet denne økonomisk med mere end otte millioner dollars i den seneste måned – støtte, som CIA bekræfter er blevet overført gennem USAID.
CIA-memoet refererer specifikt til disse propagandainitiativer som ”psykologiske operationer” (PSYOP). De omfatter kontrakter med meningsmålingsfirmaer for at skabe bedrageriske meningsmålinger, der viser føring for nej-stemmerne over ja-stemmerne. CIA bekræfter også i memoet, at de arbejder med de internationale presseagenturer samt medierne organiseret og ledet af generaldirektøren for Globovison, Alberto Federico Ravell.
CIA-officeren Michael Steere anbefaler general Michael Hayden to forskellige strategier, der arbejder samtidig: Genér afstemningen, og afvis at godkende resultaterne, når ja-siden vinder. Skønt disse strategier ser ud til at være modsætninger, fastholder Steere, at de må implementeres sammen netop for at opmuntre til aktiviteter, som har til formål at lægge hindringer for afstemningen og samtidig forberede betingelserne for en forkastning af resultaterne.

Hvordan skal det gøres?

I memoet foreslår CIA følgende taktik og aktioner:

* At indtage gaderne og protestere med voldelige aktioner over hele landet.

* At skabe et klima af mangel på ledelse.

* At provokere til et generelt oprør i en vis del af befolkningen.

* At iværksætte en plan, der skal få afstemningsstederne til at” bryde sammen” på valgdagen ved at opmuntre oppositionsvælgere til at ”stemme og blive der” for at agitere over for andre.

* At begynde at udbrede data tidligt på eftermiddagen om søndagen, som viser føring til nej-stemmerne (i klar strid med valgregulativerne).

* At koordinere disse aktiviteter med Ravell og Globovison og internationale presseagenturer.

* At koordinere med forhenværende officerer og kupfolk som Pena Esclusa og Guyon Cellis. Dette vil ske ved hjælp af militærattacheen for hæren ved USA’s ambassade i Caracas.

For at opmuntre til forkastelse af resultaterne foreslår CIA:

* At skabe accept i den offentlige mening af, at nej-siden med sikkerhed vil vinde.

* At benytte meningsanalyse-institutter, der har kontrakt med CIA.

* At kritisere og miskreditere den nationale valgkommission.

* At skabe en følelse af valgsvindel.

* At benytte et hold af eksperter fra universiteter, som vil tale om, hvordan data fra valgregistret er blevet manipuleret, og være med til at opbygge en mistillid til afstemningssystemet.

CIA-memoet taler også om:

* At isolere Chávez i det internationale samfund.

* At forsøge at opnå indbyrdes enhed i oppositionen.

* At søge en alliance mellem dem, der afholder sig fra at stemme, og dem, der stemmer nej.

* At føre propaganda imod Chávez.

* At gennemføre militæraktioner til støtte for oppositionens mobiliseringer og propagandistiske besættelsesaktioner.

* At afslutte de operative forberedelser på USA’s militær baser i Curacao og Colombia til støtte for aktioner ind i Venezuela.

* At kontrollere en del af landet de næste 72-120 timer.

* At opmuntre til militært oprør i nationalgarden og andre enheder.

De, der er involveret i disse aktioner som beskrevet i CIA-memoet, er:

* CIA’s kontor i Venezuela – Kontoret for Regionale Affærer og Michael Steere.

* USA’s ambassade i Venezuela, ambassadør Patrick Duddy.

* Kontoret for Forsvar, Angreb og Operationer (DAO) ved USA’s ambassade i Caracas og militærattache Richard Nazario.

Venezuelanske partier:

* Comando Nacional de la Resistencia.

* Accion Democratica.

* Primero Justicia.

* Bandera Roja.

Medier:

* Alberto Federico Ravell & Globovision.

* Inter American Press Society (IAPA), eller SIP på spansk. 

* Internationale nyhedsbureauer.

Venezuelanere:

* Pena Esclusa.

* Guyon Cellis.

* Dekanen fra Simon Bolivar-Universitetet, Rudolph Benjamin Podolski.

* Dekanen fra Andres Bellos Katolske Universitet, Ugalde.

* Studenter: Yon Goicochea, Juan Mejias, Ronel Gaglio, Gabriel Gallo, Ricardo Sanchez.

Operation Tenaza har til formål at opmuntre til et væbnet oprør i Venezuela imod Chávez-regeringen, som skal retfærdiggøre en intervention af amerikanske styrker stationeret på militærbaser i nærheden i Curacao og Colombia. Operationen nævner to lande i kode, som Blå og Grøn. Dette referer til Curacao og Colombia, hvor USA har aktive operativt udstyrede baser, som er blevet oprustet i løbet af de sidste halvandet år i forventning om en konflikt med Venezuela.

Dokumentet bekræfter, at psykologiske operationer er CIA’s bedste og mest effektive våben til dato over for Venezuela, og at de vil fortsætte deres bestræbelser på at påvirke den internationale folkelige opinion med hensyn til præsident Chávez og situationen i landet.

Operation Tenaza er en meget alarmerende plan, der har til formål at destabilisere Venezuela og vælte dets legitime og demokratiske (og meget populært understøttede) præsident. Planen vil mislykkes, primært fordi den er blevet afsløret, men den må fordømmes fra hele verden som et uacceptabelt brud på Venezuelas suverænitet.

Oversat fra Information Clearing House 29. november 2007

Netavisen 03. december 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne