Nazi skændsel i Kolding

Anti-nazistisk reportage fra Hess demonstration i Kolding, lørdag den 18. august 2007

Fotos: kpnet.dk

Da myndighederne i Tyskland forbød europæiske nazister at gå fejringsmarch for Hitlers næstkommanderende Rudolf Hess, var Danmark en oplagt mulighed. Her kan nazister i forvejen få statsstøtte til dagligt at sprede deres naziudgydelser via nazipropganda og nazisender.

Valget blev Kolding, der jo ikke ligger langt fra den tyske grænse. Stedet for marchens start skulle være ved Banegårdspladsen.

Ved at slå blikket op ville de kunne øjne Gestapos hovedkvarter Staldgården ved Koldinghus.

Danske modstandsfolk blev her tortureret under besættelsen og nazi overløbere havde deres gang her. En anden ting var for nazisterne at blive set offentligt ved en anmeldt demonstration, som skulle gå fra Banegårdspladsen og hen til Byparken ca. 1 km borte. De valgte i stedet at blive væk fra Banegårdspladsen og blive isolerede ved Byparken.



Politi og hele den danske presse var linet op ved Banegårdspadsen

Kl. 11.30 da demonstrationen skulle starte, var der ingen nazister at øjne. Hele Danmarks pressen var linet op på stedet med sendevogne og 4-5 politimandskabsvogne holdt sig klar.
Talte man med almindelige koldingensere, som nysgerrigt så på, så hørte man igen og igen: Utroligt at sådanne kræfter kan få lov til at komme her. Fint at de blev forhindret i Tyskland.
Indenfor mediebranchen havde mange en anderledes tilgang:At det var svært at trække grænsen. Men ofte blev der tavshed, når man fremførte at nazisternes ytringsfrihed brændte op med røgen i krematorieovnene.

Antinazister havde indkaldt til demonstrationsmøde og var blevet forvist til den anden ende af byen. Men antinazister var ikke velkomne i nærheden af Banegårdspladsen. Men det var jo svært ikke at komme forbi Banegårdspladsen, de kom jo med toget i fællestransport. Derfor tog politiet arbejdstøjet på: I må ikke se eller høre eller protestere imod demonstrationen her og blev straks forhindret i at opholde sig på demonstrationspladsen, men geleidet via en tunnel over på den anden side af banelinen med retning mod Stejlbjerganlægget i den anden ende af byen.


Anti-nazister på vej til demonstrationsmøde i Stejlbjerganlægget

Da klokken var 12 og der ikke var nogen nazister at se, var det ikke svært at forestille sig at nazisterne sikkert havde ændret planer og justeret deres demonstrationsrute. Banegårdspladsen var for dem en sårbar plads. Man ville kunne ses, men med den offentlighed der også var kommet på, havde det sikkert også givet dem en usikkerhed om, hvor mange aktive antinazister, der ville møde frem og protestere og herved let blive udsat for folks harme og udstillet i al offentlighed.

Som tænkt så gjort ud til Byparken, her bag de gamle fabriksbygninger var nazisterne oplinet og klar til march. verdenspressen nåede ikke herud før de begyndte at gå. Nazisterne havde valgt blot at gå ud til vejen og dreje 200 meter op af vejen for at gå ind og line op midt i et anlæg – en tidligere fodboldbane.


I stedet for Banegårdspladsen starter nazisterne op på en industrigrund lige ved siden af Byparken. Deres demonstrationsrute er nu reduceret til ca. 200 m.

deres nu 200 m lange demonstration skjult for koldingenserne på en

Forrest for demonstrationen gik Johnny Hansen og en anden dansk nazist og fanebærer.
Begge skulle sidenhen leve op til nazismens menneskefjendske voldsideologi og endte med at blive anholdte.


Nazileder Johny Hansen og fanebærervoldsmand i front


De to anholdte voldsmænd. Tv. voldsmanden der med slag med fanen og spark overfaldt en yngre kvinde. Th. nazileder Jonni Hansen der også blev anholdt for et senere overfald mod politibetjente. Rasende over at kasteskyts i form af æg og sten nåede ind på pladsen..

Ude midt på den tidligere boldbane linede nazisterne op i en rundkreds og Johnny Hansen og en fremtrædende svensk nazist kom med deres udgydelser under tilråb af en meget lille skare flere hundrede meter borte. Politiet holdt sig meget forsigtigt på sidelinien og var mest optaget af at forhindre synlige moddemonstranter i at komme ind til området.

Pludselig sætter nazisterne i løb i retning af gruppen af tilråbende tilskuere med fanerne løftet som slagvåben. Et par unge piger havde i forvejen trukket sig lidt fra den tilråbende gruppe, som var genstand for nazistenes opmærksomhed og irritation. Alle løb væk fra nazisterne herunder en række politifolk på stedet.

Nu gjaldt det for de protesterende om at komme afsted, redningen ville være at slippe over i et buskads hvor man kunne gemmee sig. Men den langsomste, en spinkel yngre kvindelig tilskuer, nåede ikkke i skjul og sikkerhed for de nazistiske horder, men blev udsat for overfald og slag med Dannebrogs faneskaft og spark.


Nazister på vej tilbage efter deres voldelige fremstød

Heldigvis var det ikke alle betjente, der løb forvildede rundt, men nogle satte efter voldsmanden, demonstrationens forreste danske fanebærer blev overmandet, strippet og lagt på jorden.

Rystende, forslået og grædende blev den yngre kvinde kørt på sygehuset og vil afjort have ikke kun fysiske men også varige psykiske mén efter voldsoverfaldet.


Den overfaldne kvindelige tilskuer hjælpes bort til hospitalstransport

Den danske overfaldsmand overmandet

En af de anti-nazistiske tilskuere, en lokal koldingensisk kvinde, der løb og nåede at gemme sig i buskadset, udtalte :- Jeg blev virkelig forskrækket da nazisterne satte i løb imod os. Men jeg blev først rigtig bange, da jeg så at betjente også løb væk fra nazisterne.

Midt under turbulensen blev politiet udsat for almindelige menneskers spontane og forargede råb: Så gør dog noget for at kontrollere dem!


Stor passivitet hos politiet i forhold til de tidligere fremstormende nazister.

Nej, det politiet mest var optaget af var, om der skulle komme grupper af synlige modstandere i sort beklædning ind på pladsen.

Men nogle demonstranter havde dog gemt sig i et andet buskads forsynet med æg som senere blev kastet ind imod nazigruppen, der så trak længere ind midt på pladsen udenfor æggenes rækkevidde.

Længere oppe af vejen 500 meter derfra var en lang række yngre moddemonstranter linet op på fortovet siddende i det politiet sarkastisk kalder “futtog”, som kyllinger på spyd-forsynede med stripshåndjern. Deres forbrydelse: De ønskede at komme tættere på så de kunne se og i råbeafstand tage afstand fra nazidemonstrationen.

Unge anti-nazister forhindres i at protestere mod nazisterne

 

Det er bl.a. dette som det store antal anholdelser i Kolding rummede. Siddende på fortovet på ubestemt tid for at blive kørt på stationen og registeret for herefter at blive løsladt og kan se frem til bøde for ikke at fjerne sig.

Selvom den danske verdenspresse var til stede, har store dele af den danske presse været tilbageiholdende med centralt at viderebringe historien om nazisternes voldelige fremstød og overfald på den yngre kvindelige tilskuer trods deres massive tilstedeværelse.

Tilbage har pressen stort haft travlt med at fokusere på en Jonni Hansen, som blev anholdt pga. “Nazi-Jonni” er kommet i “klammeri med politiet” som ritzaus bureau kalder det da han slog ud mod politiet. At fremstille tingene, som om det er uregerlige voldelige ” autonome”, politiet er nødt til at tilbageholde bag lås og slå står mest synligt
Efter det oplyste skulle kun 2 af de op mod 100 anholdte nazi-modstandere stilles for en dommer. Dvs. langt hovedparten var udsat for tilbageholdelse for at nazisterne kunne få ro til deres kriminelle optræden.


Uanmeldt spontan mini demo

Danmarks forsonlige holdning til nazismen er endnu engang sat i relief. Det samme er politiets optræden og handlemåde der helt som ved tidligere antinazistisk demonstration i Hillerød gennemfører masseranholdelser af anti nazistiske demonstranter og er mere end ihærdige med at sikre uforstyrret demonstrationsret for nazistisk optræden.

Nazi er forbrydelse og burde ikke have forsamlings og ytringsfrihed. Den frihed brændte de op i kz krematorierne.

Netavisen 19. august 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater