De to krav: Stop nedrivning af Jagtvej 69! Ungdomhus NU!

Der må føres to kampe: For bevarelse af det historiske Jagtvej 69 og for et Ungdomshus NU, siger Arbejderpartiet Kommunisterne efter den brutale rydning af Ungdomshuset. Der foreligger en akut nedrivningsfare.


Den brutale rydning af Ungdomshuset har demonstreret, at de borgerlige partier og socialdemokraterne i København fører krig mod ungdommen, sidstnævnte mens de hykler vilje til at finde løsninger.

Der er blevet slået meget hårdt ned på den berettige modstand, som rydningen har forårsaget. Et rekordstort antal unge er fængslede, heraf mange mindreårige. Over 250 er blevet arresteret. Domstolene har varetægtsfængslet på samlebånd, ofte for fire uger, et rent hævntogt og et kraftigt antidemokratisk signal.

Et af Københavns centrale kvarterer, der altid har været byens pulsslag, blev reelt sat i undtagelsestilstand. Tåregassen flød i gaderne. Statens (og privatejendommens) voldsmagt blev massivt sat ind mod byens borgere, de yngste af dem.

Ungdomshuset støttes af flertallet af københavnere. Alle forsøg på at fremstille de unge omkring huset som en isoleret flok ‘autonome’ voldmænd er slået fejl. Både meningsmålinger og støttemanifestationerne viser, at et meget bredt udsnit af Københavns borgere støtter de unge og deres kamp.

Billederne af politibrutaliteten er gået verden over og har bidraget til at udløse sympatidemonstrationer i en lang række lande. Det er ikke af et omfang som under Muhammed-krisen, men denne gang drejer det sig om solidaritetsmanifestationer med den danske ungdom og det danske folk.

Politiet er blevet skamrost for denne demonstration af lov-og-orden a la Fogh , Bjerregaard og Thorning Schmidt, som ligger i direkte forlængelse af 18. maj 1993.

– Ingen politifolk er blevet såret. Der har ikke været et orgie af rudeknusninger. Men ingen tænker på at rose de unge aktivister for deres tilbageholdenhed, siger Klaus Riis fra Arbejderpartiet Kommunisterne.
– De unge har vist, at de kan kæmpe med forskellige metoder, som situationerne kræver det, og de har ført en meget flot, alsidig og bred kamp.

Bredden i kampen har gjort, at mange voksne og ældre også har fulgt udviklingerne tæt og været med, heriblandt mange forældre til unge brugere af Ungdomshuset. De bliver nu svinet til af den konservative justitsminister for ikke at holde deres børn hjemme.

Dertil er blot at sige, at alle – unge og ældre – har en (grundlovsfastlagt) ytringsfrihed, ret til at demonstrere, protestere og tilkendegive deres mening. Alle forsøg på at skræmme folk fra det er simpelthen reaktionære anslag mod ytringsfriheden.

Ansvaret for konflikten og urolighederne ligger ikke hos de unge eller deres forældre, men hos rådne politikere (i København og folketinget), den private ejendomsrets nidkære forkæmpere, kristen reaktion og voldmænd og –kvinder med gasmasker og pensionsordninger.

– Efter rydningen er der to helt centrale spørgsmål, som alle støtter af Ungdomshuset og Jagtvej 69 må samles om, siger Klaus Riis.
– Det ene er at hindre nedrivningen af Jagtvej 69, som er et historisk sted af international betydning, ikke mindst for alle verdens kvinder. Fru Evensens sekt er fast besluttet på at rive huset ned, og opfordres kraftigt dertil af politiet! Men Jagtvej 69 bør bevares for eftertiden, hvor den kristne sekt blot vil være en parentes. Det andet er kravet om et ungdomshus og et ungdomshus NU. Det burde være Jagtvej 69, men det gøres ubrugeligt til det formål for nærværende.

En bred bevægelse må sikre, at der kommer et nyt ungdomshus. Enten gennem aktioner eller forhandlinger. Folkets Hus og Park i Stengade blev faktisk erobret af københavnske unge i begyndelsen af 70erne gennem aktioner – og kom ikke som gaver fra politikerne. Begge står endnu.

Demonstrationen lørdag rejser disse to krav, og den stærke og brede bevægelse, der er opstået omkring Jagtvej 69, må sætte ind for dem begge, tilføjer Klaus Riis.

Netavisen 2. marts 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne