Mere end 51.001 amerikanske dræbte og sårede i Irak

Af Michael Munk

De amerikanske militære besættelsesstyrker havde mindst 316 dræbte og sårede i kamphandlinger i ugen frem til 24. januar – stejlt op fra 129 – og 14 andre døde af ’ikke-fjendtlige’ årsager, så det totale antal amerikanske ofre i krigen nåede op på mindst 51.001.

Dette tal indbefatter 25.579 dræbte eller sårede af, hvad Pentagon klassificerer som ’fjendtlige’ årsager, og 25.4222 døde og sårede (det seneste tal er fra 4. december, to måneder siden) af ’ikke-fjendtlige’ årsager såsom ulykker, selvmord og sygdomme, der er alvorlige nok til at kræve evakuering af medicinske grunde.

De amerikanske medier afleder opmærksomheden fra de faktiske amerikanske tab af liv og lemmer ved rutinemæssigt kun at rapportere om det totale antal dræbte (3.024 den 24. januar) og ved sjældent at omtale de 23.114, som er alvorligt sårede i kamp. For yderligere at mindske offentlighedens fornemmelse af omkostningerne dækker de over Pentagon ved at ignorere de 24.823 militære ofre, som pr. 4. december var ramt af ’ikke-fjendtlige’ skader og sygdomme, skønt de 3.094 rapporterede døde inkluderer de 599 (på en uge steget med 14), som er døde af sådanne årsager.

Yderligere 153 amerikanske kontraktarbejdende er også blevet dræbt (steget med seks, inklusive lejesoldaterne fra Blackwater), siden Irak blev invaderet. Disse defineres ikke som amerikanske krigsofre, fordi de havde forladt aktiv tjeneste.
Pr. 20. juli 2006 havde et samlet tal på 152.669 militærveteraner fra Irak og Afghanistan indsendt ansøgninger om invaliditetsydelser, og mere end 100.000 har fået det bevilget.

Netavisen 4. februar 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne