International konference i København 18. november 2006 indkaldt af Foreningen Oprør:

Anti-terrorrist lovgivning, politiske rettigheder og international solidaritet

Lødag morgen, vejret var gråt, der var længere på cykel end jeg troede, så jeg gik glip af Patrick Mac Manus indledende oplæg, det første i den indledende runde EU – på vej mod politistaten? om de juridiske, politiske og sociale aspekter i ”krigen mod terror” og formentlig også af nogen introduktioner af deltagerne.

Inden kaffen gjorde sin virkning fortsatte Desmond Fernandes fra CAMPACC/UK en brittisk gruppe mod kriminalisering af ”samfund” www.cacc.org.uk . Han var vist kurder boende i England, men det var svært at forstå hans engelsk, så det var ikke så meget jeg fik ud af det, dog stod det klart, at det er svært at få øje på de politiske rettigheder for kurderne i Tyrkiet.

Dernæst fortsatte Jan Fermon, belgisk jurist, der bl.a. fører retssagen for José Maria Sison, den phillipinske politiske leder, der er sat på EU’s terrorliste. Fermon viste bl.a. med et eksempel, hvor det trods en klar domstolsafgørelse i Belgien, hvor begrundelsen kendes ugyldig, er helt umuligt at blive fjernet fra disse terrorlister, når man først er havnet der. Han gjorde det helt klart at med indførelsen af anti-terror-lovene ”er der ingen juridisk bekyttelse overhovedet” . Der er ingen sikkerhed for rettergang, ingen sikkerhed for beviser. Det er uacceptabelt og må gøres til genstand for fælles bekymring. Vi må med konkrete eksempler gøre opmærksom på, hvorledes de mekanismer, der er tillid til i offentligheden, brydes ned.

Efter debat med salen og frokost kom fire vidner til orde. Cesar Jerés fra Columbia, Prensa Rural, gennemgik situationen dér med daglige politiske drab, para-militære styrker etc. og et eksempel på, hvorledes politiske aktivister anklages for coca-smugling.

Salah Salah fra Palæstinas National Council talte om krigen, der er vendt mod alle imperialismens fjender og sejrene for Hisbollah i Libanon og den irakiske modstands betydning. ”Israel er bygget på terror … palæstinensernes forsvar for deres land kaldes terror.

Cesar T. Taguba fra Phillipinerne fik hele salen til at rejse sig og opleve fællesskabet ved at udføre bevægelser, der symboliserer enhed og fælles kamp og et slags kampråb: Mobuhai. Der er drab og forsvindinger, men også befriede områder og både legal og politisk kamp i landet. Han talte varmt for enhed mellem alle anti-imperialistiske kræfter.

Ander Larunbe Basker, Askasuna var ret vanskelig at forstå, men det handlede om hvorledes der hele tiden dannes nye organismer, når de gamle forbydes og forskellen mellem manglende rettigheder i Spanien og nogen rettigheder i Frankrig. Mindst en pr. 1000 indbygger har et familiemedlem i fængsel og mindst en af 100 har været arresteret.

Dagen sluttede med workshops om forskellige emner. Den jeg deltog i tilføjede ikke meget nyt. Om søndagen afholdtes et lukket møde for medlemmer af Oprør og de udenlandske gæster, det kunne jeg desværre ikke deltage i. Udtalelsen herfra bringes andetsteds i bladet.

Konferencen har resulteret i en større fælles international beslutsomhed i bekæmpelsen af terror-lovgivningen mm. Således vil sagen mod Patrick Mac Manus ikke blive en lokal dansk affære, men få international bevågenhed og deltagelse af internationale jurister.

Det blev fra flere sider nævnt, at der bør afholdes årlige konferencer og fra flere sider opfordredes der til at påbegynde arbejdet for at få nedsat en international ”folke-domstol”, evt. i forbindelse med sagen mod Rumsfeldt. Endelig vil Statewatch stille hjemmeside til rådighed for det videre samarbejde, www.statewatch.org .

Se også

Erklæring fra den internationale konference i København:
Anti-terrorlovgivning, politiske rettigheder og international solidaritet, indkaldt af Foreningen Oprør, november 2006.

Netavisen 21. november 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater