Mexico: Anspændt situation i Oaxaca

Af autonom info-service


Oaxaca efter politistyrkernes invasion i weekenden

Efter at mexicansk forbundspoliti og regionale paramilitære grupper i sidste weekend invaderede hovedstaden Oaxaca i landets sydlige forbundsstat med samme navn, er situationen yderst anspændt. I åbenlys kontrast til de udtalelser Mexicos konservative præsident Vincente Fox kom med i mandags, den 30.oktober 06, til en gruppe børsfolk, er der intet der tyder på, at politiet har fået genoprettet kontrollen med byen. Strejkerne er stadig væk igang, de fleste forretninger er lukket og talrige barrikader er påny blevet genoprettet i byen.

Zapatisterne fra den sydmexikanske Chiapas provins opfordrer til en landsdækkende generalstrejke i protest mod politistyrkernes brutale adfærd, hvor omkring 5 mennesker er blevet dræbt, dusinvis såret og omkring 60 aktivister fængslet og muligvis udsat for tortur. Blandt de dræbte er den 36-årige journalist fra Indymedia- New York Brad Will.

I Mexico –city demonstrerede og blokerede titusinder byens centrum. I mandags startede en demonstration med 25.000 deltagere fra Mexicos hovedstad til Oaxaca-by. I går tirsdag blev solidaritetskaravanen angrebet af militæret.

I mange byer i verden demonstreres foran den mexicanske ambassade i protest mod mordene.

Oaxaca – en by under befolkningens kontrol

Forud for politistormen på Oaxaca-by har byen været besat og selvforvaltet i næsten 5 måneder af en „Folkeforsamlingen af Oaxacas beboere“ (APPO), der omfatter mere end 300 partier og græsrodsorganisationer.

Det hele startede med en strejke, organiseret af byens lærerfagforening i maj 06. De efterfølgende konfrontationer med politiet udviklede sig siden hen til et veritabelt folkeoprør, der omfatter hele den mexicanske forbundsstat Oaxaca. Mere end 80 regeringsbygninger, de vigtigste TV- og radiostationer blev overtaget af oprørene. Efter blodige sammenstød i maj og juni krævede APPO

en øjeblikkelig afsætning af Oaxacas Guvernør Ulises Ruiz fra det gamle konservative oppositionsparti PRI.

Guvernør Ruiz forsøgte i denne situation at opretholde en regeringsduelighed fra nyoprettede kontorer i nogle luksushoteller. Da dette mislykkedes, organiserede hans partitilhængere, de såkaldte „Priistas“, en række mord på venstrefløjsaktivister og angreb på APPOs tilholdssteder i sommerens løb.

Det aktuelle politiangreb på Oaxaca-by er et forsøg på, fra den nylig tiltrådte mexicanske konservative regerings side, at afslutte byens selvforvaltning og genoprette „ro og orden“. Samtidigt kræver det konservative regeringsparti PAN og den venstreliberale opposition i fællesskab en tilbagetræden af Oaxacas guvernør, som er medlem af det regeringsoppositionelle, gamle konservative konkurrentparti PRI.

Den nuværende præsident Fox udtalte, at situationen vil være løst inden den 1.december, hvor han afgiver hans embede til hans efterfølger og partifælle Felipe Calderón.

Den aktuelle situation i Oaxaca

Ifølge uafhængige mexicanske medier kontrollerer de store politistyrker udelukkende Oaxacas bycentrum. I de omkringliggende gader og andre områder af byen er der bygget barrikader med

tusindvis af folk, der protesterer mod undtagelsestilstanden og kræver, at forbundsstatens Guvernør Ulises Ruiz bliver afsat.

Folkesamlingen „APPO“ gennemfører sammen med de strejkende lærere en permanent storstilet protestmanifestation i udkanten af byens centrum. Dette dementerer de statslige mediers påstand om, at lærene efter politiets indtagelse af byen , har besluttet at genoptage arbejdet efter 5 måneders strejke. De fleste forretninger holder lukket for at vise deres sympati med de protesterende.

Radio Universidad

Radio Universidad, som er APPOs officielle radiokanal, fortsætter deres udsendelser over æteren, hvor de informerer om den aktuelle situation. De koordinerer protesterne og beretter om politi-styrkernes bevægelser. Et forsøg fra væbnede tilhængere af det konservative parti PRI på at smadre radio-studiet, mislykkedes. Da politiets storm på Oaxaca startede, trængte paramilitære Priistas ind på radiostationens tilholdssted i det autonome Universitet „Benito Juárez“, ved at skyde på og prygle løs på de tilstedeværende. Efter en kaotisk situation og en del sårede, trak de sig dog tilbage uden at have opnået deres forhavende. Universitetets rektor har afvist ethvert krav fra polititiet om at lukke radio Universidad. APPO-aktivister har iværksat en sikring af universitetsområdet med barrikader.

Indtil videre er det ikke kommet til et frygtet blodbad. APPO – aktivister vurderer, at omkring 4-5 mennesker er blevet dræbt, mange er blevet såret og mindst 60 er blevet taget med af politiet til byens militærkaserne, hvor de formodentlig udsættes lige nu for tortur.


Protester og modstnd i Oaxaca

Løbende information:

Indymedia global

http://www.indymedia.org/en/index.shtml

EZLNs hjemmeside

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/la-otra-campana/545/

Billeder og flere infos på indymedia.dks forside:

http://indymedia.dk/index.php

Netavisen 3. november 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne