Jugoslaviens endelige opsplitning

Kommunistisk Politik 12, 2006

Under stor international mediejubel fuldbyrdedes den af USA og EU-landene iværksatte opsplitning af det tidligere Jugoslavien, da Montenegro med 630.000 indbyggere efter en folkeafstemning erklærede sig som en selvstændig stat og skilte sig fra Serbien.

Det er den sjette statsdannelse, der er kommet ud af det tidligere Jugoslavien.

Folkeafstemningen gav en meget snæver margin for statsdannelsen – 55,4 pct. i forhold til de krævede 55 pct. Af den montenegrinske befolkning erklærer 32 pct. sig for serbere. Mens montenegrinere bosat i udlandet kunne deltage i valget, fik montenegrinerne bosat i Serbien ikke lov til det. Man formoder, at resultatet var blevet anderledes, hvis det havde været tilfældet.

USA og EU spillede en aktiv rolle i at støtte Montenegros statsminister Milo Djukanovic, der har været hovedmanden i kampagnen for den ny statsdannelse. Mens Serbien har været udsat for sanktioner, blev Montenegro holdt uden for. Det fik en række begunstigelser, har allerede indført euroen som valuta – og venter nu en hurtig optagelse i EU.

Den ny opsplitning af Balkan og opløsningen af Jugoslavien har skabt en række kraftesløse småstater i det ‘nye Europa’, som er helt i hænderne på USA og EU. Bag alle fraserne om ‘selvstændighed’ og ‘uafhængighed’ er de ofre for imperialismens klassiske del og hersk-politik.

Der er nu lagt en rød løber til EU-medlemskab ud for de nye stater – undtagen Serbien. Spørgsmålet om serbisk tilknytning til eller medlemskab af EU deler imperialistmagterne.

Netavisen 8. juni 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne