Dødsstraf: Over 20.000 venter på at blive henrettet

Mens flere og flere lande afskaffer dødsstraffen, blev der i løbet af 2005 henrettet mindst 2.148 mennesker og mindst 5.186 blev dømt til døden. Dermed sidder nu over 20.000 mennesker på dødsgangen verden over. Fire lande står for langt størstedelen af henrettelserne.

Amnesty Internationals nye analyse af dødsstraffen viser, at mindst 2.148 mennesker blev henrettet sidste år. 94 procent af disse henrettelser finder sted i fire lande, nemlig Kina, Iran, Saudi Arabien og USA. Henrettelserne blev foretaget ved skydning, halshugning, hængning, stening og dødbringende indsprøjtning.

Det virkelige antal henrettelser er langt højere, fordi størstedelen sker i det skjulte, som i Kina hvor antallet af henrettede anses for at være en statshemmelighed. Til gengæld har 70 lande afskaffet dødsstraffen siden 1977, senest Mexico og Liberia.

Mindst 5.186 mennesker blev sidste år idømt dødsstraf i 53 lande. Dermed sidder mere end 20.000 mennesker i dag på dødsgangen og venter på at blive henrettet.

“Det er dybt foruroligende, at 20.000 sidder i dødens forkammer og venter på, at staten skal tage deres liv. Dødsstraffen er det ultimative brud på menneskerettighederne, fordi den fornægter selve retten til livet. Dertil kommer, at dødsstraffen ikke virker forebyggende på kriminalitet”, siger Lars Normann Jørgensen, Amnestys danske generalsekretær.

Ifølge Amnesty blev mindst 1.770 mennesker henrettet i Kina sidste år, men eksperter vurderer, at Kina nærmere henrettede 8.000 mennesker. Særdeles aktive var også Iran, der henrettede 94 mennesker, og Saudi Arabien, der foretog 86 henrettelser.

I alle tre lande bliver man henrettet for handel med narkotika og andre ikke-voldelige forbrydelser. Kina henretter folk for økonomisk kriminalitet og mere end 65 andre forbrydelser. Iran henrettede sidste år otte børn, der var under 18 år på gerningstidspunktet. Man bliver også dødsdømt for at være kristen eller homoseksuel. I såvel Saudi Arabien som Iran foretages henrettelserne på offentlige pladser og stadions til skræk og advarsel.

USA henrettede 60 borgere i 2005 og fejrede dermed et makabert jubilæum. I løbet af året rundede amerikanerne henrettelse nummer 1000 siden genindførselen af dødsstraf i 1976.
Siden da er 117 dødsdømte fanger blevet fundet uskyldige og løsladt fra dødsgangen i USA.

“Det understreger, hvor problematisk det er at opretholde dødsstraffen. Der bliver notorisk idømt dødsdomme på et forkert grundlag, og det kan der ikke rettes op på, når dommen først er eksekveret”, siger Lars Normann Jørgensen, Amnestys danske generalsekretær.

USA’s højesteret forbød sidste år staterne at henrette mindreårige og forbød i 2002 henrettelsen af mentalt retarderede borgere, men har endnu ikke fulgt op med et forbud mod at henrette psykisk syge mennesker. Den alvorligt psykisk syge Willie Brown, 61, står til at blive henrettet i North Carolina i morgen efter 33 år på dødsgangen.

Find hele rapporten og yderligere statistik for 2005 her:
World developments – http://web.amnesty.org/library/index/ENGACT500052006
Facts and Figures – http://web.amnesty.org/library/index/ENGACT500062006
Death sentences and executions – http://web.amnesty.org/library/index/ENG500022006

Amnesty International

Netavisen 22. april 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne