Ecuador: Ungdommen i kamp

Rejsebrev og hilsen til International Ungdomslejr fra Ecuador

 Unge og arbejdere i Ecuador opretter vejspærring i protest
mod USA’s nye projekt frihandelsområde TLC

Ungdommen er klart en af de største politiske kræfter i Ecuador. Det er der ikke noget nyt i, det har den tradition for at være. Men for hver ny generation vokser den politiske aktivitet og det kan mærkes.

For tiden er næsten alle kræfter vendt mod en ‘traktat for et frihandelsområde’(TLC – Tratado Libre Commercio) – et amerikansk projekt skabt til at presse endnu nogle dollars ud af det sultende kontinent.

Den ecuadorianske ungdom forstår nemlig godt at hvis det lykkes for USA at gennemføre traktaten og sætte sig på endnu flere af de ecuadorianske ressourcer, så bliver deres skoler, deres fremtidige muligheder for arbejde eller deres levevilkår ikke ligefrem bedre.

Som de siger:“I forvejen går 80% af vores olie til USA og kun 20% til Ecuador. Alt imens oplever vi en arbejdsløshed der ligger omkring 30%. Det kan ikke blive ved. Vi VIL ikke mere!”

At George Bush selv er største aktionær i det største af de amerikanske olieselskaber hjælper ikke på troværdigheden af den amerikanske regerings nyeste påfund.

At ungdommen i Ecuador ikke vil mere afspejler sig tydeligt i daglige protester, demonstrationer og vejblokader. Nogle protester er planlagte og anmeldte, langt flere er spontane som for tiden i Danmark, når vrede elever går på gaden mod afskaffelse af gruppeeksamen.

Ungdommen er ikke de eneste, der ser de katastrofale konsekvenser TLC vil have for Ecuador. Stærke, rigtig stærke, indianerorganisationer og sociale kræfter er også en del af den kamp, der hele tiden tvinger regeringen og præsident Alfredo Palacio til at udskyde underskrivelsen af traktaten.

Det på trods af at naboerne Columbia og Peru har underskrevet, og at USA altså vil have traktaten gennemført NU. Problemet for Palacio er, at når der protesteres i Ecuador, retter det sig ikke bare mod enkelte tiltag, men mod hele samfundets opbygning, mod AL udbytning af mennesker i profittens navn.

Derfor bliver protesterne også til stedet, hvor de stemmer, der til daglig snakker om nødvendigheden af et andet samfund, hæver sig i fællesskab og råber på det.
De kalder på det samfund, der kan befri Ecuador fra USA’s lænker, der kan give dem et liv i værdighed – indflydelse og medbestemmelse, et samfund der sikrer, at ingen længere behøver at tigge i gaderne eller gå sultne i seng.

De kalder på social retfærdighed, de kalder på socialisme!

Deltag i den internationale ungdomslejr og hør ecuadorianernes eget syn på, hvorfor deres præsident ryster så meget på hånden, at han ikke kan underskrive TLC, når de kalder på socialisme.

Og hør deres og andres latinamerikaneres syn på den politiske udvikling, Sydamerika oplever.

—————————————————

International ungdomslejr 2006 28.juli – 6.august 2006


Hundreder af unge fra hele verden vil samles i Nordsjælland – for at lave verden om.
Det foreløbige politiske og kulturelle program er ved at være klart –
Løbende info på www.iul2006.net

Lejren holdes på Isterød Efter- og Højskole. Deltagerpris 995,- kr. for hele perioden (inkl. måltider). Børn 6- 13 år 500 kr. Børn under 6 gratis.

Få tilsendt elektronisk Nyhedsbrev– tilmelding på
e-mail:iul2006@yahoo.dk

Netavisen 13. april 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne