De franske masseprotester tvinger Chirac og Villepin i knæ

Den forhadte CSE-lov trækkes tilbage

Den franske præsident Chirac har opgivet at gennemføre den forhadte arbejdsmarkedslov CSE. Efter måneders protest, kulminerende med sidste uges gigantiske demonstrationer, besættelser og trafikspærringer, der fik millioner af arbejdere og unge på gaden, har Chirac og Villepin valgt at kaste håndklædet. i ringen.

Fagforeninger, studenter- og ungdomsorganisationer havde stillet regeringen over for et ultimatum: Senest 2. påskedag skulle loven trækkes tilbage – ellers ville protesterne vende tilbage med fornyet styrke og landsomfattende strejker.

Efter et regeringsmøde mandag morgen erklærede Chirac og Villepin så, at loven er trukket tilbage, samtidig med at de annoncerede, at den franske arbejdsmarkedslov ville blive ændret med en række mindre vidtgående bestemmelser.

Indtil nu har regeringen stædigt afvist at trække loven tilbage til trods for millionprotesterne, der har forenet arbejderne og ungdommen i en fælles kamp. Et forsøg fra Chiracs side på at få loven gennemført mod nogle mindre indrømmelser faldt ynkeligt til jorden: Protestfronten holdt fast i kravet om lovens tilbagetrækning – og sejrede i kraft af massemobilisering og massive aktioner.

Både præsidenten og Villepin-regeringen er politisk stærkt svækkede, mens protestfronten nu kan gå videre i kampen mod den reaktionære nyliberale offensiv, inspireret af EU, som den nu faldne ungdomsfjendske lov var en del af. 

Netavisen 10. april 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne