Israelsk militær stormer fængsel på Vestbredden

Af folk fra autonom info-service

Israelsk militær omringede i går (14. marts 2006) med tanks og sprængkommandoer fængslet i byen Jeriko på Vestbredden og krævede udlevering af 7 palæstinensiske fanger. Seks af dem er medlemmer af den marxistisk orienterede Folkefronten for Palæstinas Befrielse, PFLP. Blandt fangerne er også organisationens leder Ahmad Saadat. De er blevet dømt for angiveligt at have deltaget i likvideringen af den israelske turistminister Rehavam Seevi i 2001.

Israelsk bulldozer smadrer fængslet i Jeriko, hvor en række fremtrædende palæstinensere tages til fange af den israelske hær efter stormen på fængslet

Den konservative israelske likud-regering under ledelse af ministerpræsident Ehud Olmert eskalerer målrettet situationen i Mellemøsten for at vinde vælgerstemmer fra de ultrahøjre-religiøse kredse ved det kommende valg i Israel om to uger.

PFLPs leder anholdt af israelsk militær

Israelske soldater rykkede med sprængkommandoer og en gravko hen til muren omkring fængslet i Jeriko. Her gik de i gang med at smadre ydermuren, mens tanks afsikrede området. Ifølge den arabiske tv-kanal al-Jazeera hørtes der to eksplosioner og umiddelbart efter overgav de fleste af de 200 fanger sig. De israelske besættelsestropper anholdt over 100 fanger, samt palæstinensiske sikkerhedsvagter og politifolk.

Ahmad Saadat – leder af PFLP

Om PFLP-aktivisterne var blandt de anholdte herskede i lang tid usikkerhed om. Ikke mindst på baggrund af Ahmad Saadats telefon-interview med al-Jazeera, hvori han sagde, at PFLP-aktivister ikke ville overgive sig til israelsk militær: ”Vi har valget mellem kamp og døden”.
Sent om eftermiddagen lykkedes det ifølge palæstinensiske kilder alligevel for det israelske militær at anholde Ahmad Saadat og de andre fedajeen fra PFLP. De vil nu blive overført til et højsikkerhedsfængsel i Israel.

Den palæstinensiske præsident Mahmud Abbas fordømte stormen på fængslet og gjorde Storbritanniens og USA’s regeringer anvarlige herfor. PFLP-aktivisterne er indtil nu blevet bevogtet af britiske og amerikanske sikkerhedsfolk. Dette var del af en international aftale fra 2002. De udenlandske sikkerhedsfolk trak sig overraskende tilbage tirsdag morgen og udløste dermed bevidst de efterfølgende dramatiske begivenheder.

Palæstinensiske reaktioner

I protest mod det israelske militærs storm på fængslet i Jeriko skød væbnede palæstinensiske grupper mod det britiske kulturcenter i Gaza og satte herefter kulturcentret i brand. Derudover blev flere udlændinge bortført af væbnede palæstinensere, deriblandt en lokal medarbejder fra Den Internationale Røde Kors Kommité, ICRC.

Konservative planer om yderligere at flænse palæstinensernes territorier

Samme dag som stormen på fængslet i Jeriko, besøgte ministerpræsident Ehud Olmert bosættelsen Ariel, som ligger midt på palæstinensernes område på Vestbredden. Her lovede han under stor mediebevågenhed beboerne at binde deres bosættelse sammen med Israel. Skulle dette løfte blive realitet, vil det betyde, at grænsemuren udviddes med omkring 20 km ind i palæstinensernes område.

Palæstinensernes forhandlingsleder Sajeb Erakat udtalte, at Israels regeringslederes planer kort og godt vil betyde, at Vestbredden bliver totalt flænset i småstykker og at ideen om en selvstændig palæstinensisk stat praktisk set vil være umuliggjort.

Interview med Ahmad Saadat (PFLP) på indymedia.dk:
http://indymedia.dk/newswire.php?story_id= 191&search _text=PFLP

Interview med Ahmad Saadat (Proletären 2005)
“Slåss för rättvisa i Sverige, så stödjer ni oss palestinier”

Netavisen 15. marts 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne