Norge vil ikke følge EU’s terrorliste

Kommunistisk Politik 2, 2006

Det norske Revolusjon kommenterer den norske regerings beslutning om ikke fremover at følge EU’s – og heller ikke USA’s – terrorlister sådan:

Udenrigsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) har i en pressemeddelelse den 4. januar gjort det klart, at Norge ikke længere vil forholde sig til EU’s såkaldte ‘terrorliste’ over personer og organisationer.
På denne liste figurerer en række befrielsesbevægelser og anti-imperialistiske organisationer og enkeltpersoner.

Både i Danmark, som i sagen mod Foreningen Oprør, og nu også i Sverige, bliver terrorlisterne forsøgt brugt til at kriminalisere forskellige typer aktivt solidaritetsarbejde.

Den filippinske revolutionære leder professor Jose Maria Sison –
skal fjernes fra EU’s terrorliste!

Regeringen begrunder sin beslutning som følger:
”Norge har tidligere sluttet op om EU’s liste over personer, organisationer og enheder, som omfattes af EU’s fælles holdning om særlige tiltag mod terrorisme. Denne liste revurderes med jævne mellemrum af EU. Efter en helhedsvurdering er regeringen kommet til, at Norge fremover ikke vil basere sig på nogen anden liste end den, som offentliggøres af FN.
Årsagen er, at en fortsat opslutning om EU’s liste vil kunne vanskeliggøre Norges rolle som neutral tilrettelægger i forskellige fredsprocesser. En sådan rolle kan blive vanskeliggjort, om en af de involverede parter opføres på en liste, som begrænser mulighederne for kontakt.”

Til avisen Klassekampen siger Støre:
Vi har besluttet, at vi vil basere os på én liste, og det er FN’s terrorliste. Vi vil fortsat have et nært samarbejde med EU omkring terror, men vi er ikke med i EU og har ikke været med til at udarbejde disse lister.

Det er naturligvis regeringens ambitioner som ”fredsmægler” mellem diverse regeringer og befrielsesbevægelser i for eksempel Palæstina og Colombia, som har været udslagsgivende. Alligevel er det positivt, at udenrigsministeren går så klart ud og bryder med den slaviske efterplapring af EU, som har været reglen til nu, siger Revolusjon.

Den danske regering samarbejder uhyre tæt både med USA og EU omkring terrorlisterne og tager udgangspunkt ikke bare i FN’s, men også EU’s liste og den hyppigt opdaterede amerikanske liste, som anbringer alt, hvad USA og EU ikke bryder sig om, på listen.

Det gælder bl.a. stifteren af Filippinernes Kommunistiske Parti José Maria Sison. Han er opført på både USA’s og EU’s liste som terrorist – og frygter med god grund, at han vil blive kidnappet af amerikansk efterretningstjeneste fra sit eksil som politisk flygtning i Holland. Der har været store protester, også fra EU-parlamentarikere, fordi Sison efter amerikansk pres er kommet på EU’s liste.

Sison og de filippinske befrielsesbevægelser har hilst Norges beslutning velkommen.

Netavisen 20. januar 2006

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne