De udstødtes vrede

Frankrig:

– skrevet af folk fra autonom infoservice

De konfrontationer mellem store grupper af unge og politiet, der startede for en uges tid siden i de fattige forstæder til Paris, de såkaldte “banlieues”, har udvidet sig til flere andre byer i Frankrig.

Hundredevis af biler, men også indkøbscentre , arbejdsformidlinger og andre offentlige bygninger er blevet brændt ned. Imens breder frygten sig blandt de rige og de overprivilegerede, som er bange for, at de vrede unge fra byernes randområder,”Foubourgs”, kunne finde på at bevæge sig i retning af byernes centre.

Lunten blev tændt, da 3 unge i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois torsdag aften, d. 27. oktober, spillede fodbold på en plads ved et byggested. Da politiet dukkede op, flygtede de unge. To af dem kravlede over et hegn til en transformatorstation, hvor de fik så kraftige elektriske stød, at de døde.

Straks efter ulykken blev kendt, protesterede grupper af unge, fortrinsvis af arabisk afstamning, imod politiets brutale, ofte racistisk motiverede adfærd. De efterfølgende konfrontationer er siden denne nat fortsat med uformindsket styrke hver aften, og har udviddet sig til flere andre byer.

Dagbladet Le Monde skriver, at alene i forstæderne til Paris er 520 biler, tre lagerbygninger og en busstation blevet brændt helt ned. De vedvarende konfrontationer mellem unge protesterende og politistyrker er mest voldsom i de aller mest socialt belastede forstæder til Paris, Marseille og Dijon.

Vreden blandt de mange tusinde, som har deltaget i konfrontationerne med de svært bevæbnede sikkerhedsstyrker, har imidlertid fået en drejning. Mens udgangspunktet var vreden over politiets klapjagt og sorgen over de to unges meningsløse død, er det nu politiets og justitsvæsenets generelle adfærd og brutalitet, den såkaldte ” O-tolerance-koncept”, der er sat i fokus.

Mange beboere i de franske forstæder er blevet såret de seneste dage, fordi politiet har skudt gummi-projektiler og tåregas ind i menneskemængder og ind i lejligheder. To tåregaspatroner landede i en moske i Clichy-sous-Bois, mens der blev afholdt fælles bøn.

Besparelser på socialprogrammer finansierer mere politi og overvågningsteknologi

De forskellige franske regeringer har i årtier forsømt at standse den sociale nedtur i forstæderne. Den synlige deklassering er blevet meget markant i forlængelse af den økonomiske krise i 1990`erne.

Således er den tredje generation af arabiske og afrikanske immigranter vokset op under yderst prækære arbejds – og leveforhold. Uden uddannelsesmuligheder, konfronteret med en arbejdsløshed på op til 60 procent, samtidig med at de konstant er udsat for racistisk diskriminering i de borgerlige medier, der gennemgående betegner disse grupper af fattige unge som “sociale nassere” o.lign.

Ifølge den franske sociolog Nicole Leguennec har de forskellige venstrereformistiske regeringer (socialdemokratiet/PS og kommunistpartiet/PCF) under Francois Mitterand i 1980`erne i det mindste forsøgt at dæmpe den hastigt voksende marginalisering i forstæderne ved at iværksætte en række uddannelseprogrammer.

Den nuværende konservative regerings svar på den hastigt voksende fattigdom er udbygning af repressionsapparatet, mens den sociale sektor bliver yderligere forringet. Helt i overensstemmelse med den konservative indenrigsminister Nicolas Sarkozys udtalelser om, at man vil “rydde op med hård hånd mod disse asociale ballademagere”.

Hvordan dette skulle hjælpe mod fortvivelse og social og politisk marginalisering står hen i det uvisse.Altimens fortsætter revolten blandt de fornedrede og underpriviligerede i Frankrigs forstæder.

Billeder Indymedia

Kilder:

L`Humanité: http://www.humanite.presse.fr/

Liberación: http://www.liberation.fr/

Le Monde: http://www.lemonde.fr/

Rouge: http://www.lcr-rouge.org/rubriqueDossEtDoc.php3?id_rubrique=13

Netavisen 5. november 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne