Pakistan: Krig prioriteres højere end nødhjælp

Kommunistisk Politik 21, 2005
Opdateret på nettet 31.10.2005

Røde Kors: Vi taber kapløbet i Pakistan

Vi har tabt kapløbet med vinteren, siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen (Politiken 31.10.2005), der kalder situationen i jordskælvsområdet ‘et logistisk helvede’.

4 årig overlevende – indtil videre

Kampen for at få størstedelen af de overlevende ind under teltdug inden vinteren er tabt, og mange vil dø.
– Desværre må jeg indrømme, at vi kommer til at tabe kapløbet med tiden. Vi har højst 14 dage tilbage inden vinteren sætter ind, og det vil ikke lykkes os at skaffe tag over hovedet til alle, som har behov for det, på den tid, siger Jørgen Poulsen.

FN rettede for nogle uger siden en kraftig appel til NATO og en række lande, heriblandt Danmark, om at oprette en ‘luftbro’ for at sikre hjælp til de overlevende fra jordskælvet. Men mere end en trediedel af det berørte område har ikke fået nogen form for hjælp endnu.

En forudsigelig ny katastrofe, der kunne være undgået, udspiller sig i disse dage og uger.
I Kommunistisk Politik 21 belyses årsagen:

Krig prioriteres højere end nødhjælp

Tusinder dør i Pakistan efter jordskælvet. Mange fryser ihjel fordi nødhjælp ikke når frem. Det officielle antal døde er nu på 54.000 (20.10.2005). Mere end en halv million har brug for akuthjælp. Omkring 70.000 er alvorligt sårede, og tre millioner er hjemløse efter naturkatastrofen.
Den udvikler sig nu dag for dag – til det værre.

FN har advaret om, at titusinder, der har overlevet jordskælvet, vil dø i den kommende tid, hvis ikke der sikres tilstrækkelig hjælp.
– Vi har aldrig tidligere oplevet sådan et logistisk mareridt. Vi troede, at tsunamien var det værste, vi ville opleve. Dette er værre , sagde Jan Egeland, FN’s nødhjælpskoordinator i sidste uge.

Han tog til NATO-hovedkvarteret i Bruxelles for at anmode om hurtig hjælp. Der er brug for en luftbro a la den i Berlin, der blev gennemført i 1948 og 49, sagde han:
–   Hvis man kunne gøre det i slutningen af 1940’erne – på ingen tid oprette en livline til millioner af mennesker – bør vi også være i stand til at gøre det i 2005.

Den krævede aktion overstiger FN’s nødhjælpsorganisations kræfter. Derfor appellen til NATO:
– Vi er en humanitær organisation , sagde Egeland. Vi ved ikke, hvordan man kan evakuere hundredtusindvis af mennesker i Himalaya-bjergene. Men verdens mest effektive militæralliance burde være i stand til det.

FNs appel har sikret nogle flere fly – men langt fra nok. Derfor strømmer anmodningerne om nødhjælp fortsat ud fra organisationen og den pakistanske regering. Det er et kapløb med tiden.

Da orkanen Katrina hærgede New Orleans og Florida stod en hel verden parat med nødhjælp til USA af forskellig art. I Pakistan kræves der ressourcer, som langt overstiger, hvad Pakistan og selv FN råder over.

Ingen international civil organisation har, hvad der er nødvendigt af udstyr og personnel. USA – eller rettere sagt – den amerikanske hær har udstyret, helikoptere og fly, og det nødvendige personale. Ikke bare det: Det har to hære i lande tæt på Pakistan – Irak og Afghanistan – engageret i mord og ødelæggelse.

Men USA vil ikke sætte massivt ind. Danmark er også blevet anmodet om fly og helikoptere. Der er bevilget et enkelt Herkules-fly, men ingen helikoptere. Grunden fremgår af en Ritzau-artikel:
”Anmodningen om helikoptere vil være svær at imødekomme. Der mangler helikoptere i NATO’s beredskab, og i forvejen er der mangel på dem i nabolandet Afghanistan, hvor NATO har en talstærk fredsbevarende styrke.”

Krigen prioriteres højere end nødhjælp. Også af Danmark. Tusinder af liv vil derfor gå tabt.

Netavisen 31. oktober 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne