Dansk øjenvidne til voldsomme sammenstød på Vestbredden

Af Palæstina Fredsvagter

Bil’in, Vestbredden, 9. september 2005

Den lille landsby Bil’in nord for Ramallah er i disse timer centrum for voldsomme sammenstød mellem israelske soldater på den ene side og på den anden side palæstinensiske beboere sammen med israelske og udenlandske fredsaktivister. Det fortæller den danske fredsvagt Anders Bang, der er til stede i landsbyen.

“Der lyder skud i gaderne og der er tåregas overalt. Soldaterne har hele dagen forsøgt at fange de israelske og udenlandske fredsaktivister, for at fjerne eventuelle vidner til overgrebene i landsbyen,” siger Anders Bang, der er eneste danske fredsvagt på Vestbredden i øjeblikket. Den danske fredsvagt nægter at forlade Bil’in og gemmer sig i øjeblikket et sted i landsbyen, sammen med en håndfuld andre internationale aktivister.
Der er endnu ikke rapporteret om døde eller sårede i forbindelse med urolighederne.

Bilín er i de seneste uger blevet et samlingspunkt for protesten mod Israels opførelse af den såkaldte sikkerhedsmur, der er blevet fordømt internationalt. I Bil’in vil Muren afskærer beboerne fra 60 pct. af deres olivenlunde, der er deres levebrød. Flere demonstrationer omkring landsbyen er i den seneste tid blevet slået hårdhændet ned af den israelske hær – så hårdhændet, at de israelske medier har kritiseret overgrebene i usædvanligt stærke vendinger.
En større planlagt demonstration mod Muren skulle have fundet sted fredag kl. 13.

Se også
Israel Represses Non-Violent Protest in Occupied West Bank
International Solidarity Movement

Dignitaries Wittness Israeli Military Brutality in Bi’lin
International Solidarity Movement

Anders Bangs Rejsebrev fra 12. august 2005

Palæstina Fredsvagter
www.palestinafredsvagter.dk Palæstina Fredsvagter er et dansk netværk, uafhængigt af partipolitiske og religiøse interesser, hvis vigtigste formål er at sende fredsvagter af sted på forsvarlig vis. Palæstina Fredsvagter består af tidligere fredsvagter. Udover at observere og rapportere, går fredsvagterne aktivt ind og forsøger at lette palæstinensernes hverdag, ved at udføre fredelige, ikke-voldelige aktioner og opgaver.

Netavisen 10. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne